Tichetele culturale (bilete de valoare – norme 2019) – care sunt modificările aduse de HG 1045/2018

0
393

Dupa cum stiti deja, in Monitorul Oficial nr. 24 din 9 ianuarie 2019, a fost publicata Hotărârea Guvernului nr. 1045 din 28 decembrie 2018info si text integral – pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor) , cu privire la noutatile aduse asupra TICHETELOR CULTURALE.

– Tichetele culturale sunt bilete de valoare acordate angajaţilor, lunar sau ocazional, pentru achitarea contravalorii de bunuri şi servicii culturale.

– Bunurile şi serviciile culturale pot fi: a) abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, muzee, festivaluri, târguri şi expoziţii, permanente sau itinerante, parcuri tematice, inclusiv cele destinate copiilor; b) cărţi, manuale şcolare, albume muzicale, filme, în orice format.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor culturale nu poate depăşi suma de 150 de lei pentru tichetele acordate lunar, respectiv suma de 300 de lei/eveniment, pentru cele acordate ocazional. Valoarea nominală a unui tichet cultural este de 10 lei sau un multiplu de 10, dar nu mai mare de 50 lei.

Tichetele de masă (bilete de valoare – norme ) – care sunt modificările aduse de HG 1045/2018 – click aici

– Din punct de vedere fiscal:

a) cheltuielile cu tichetele culturale oferite salariaţilor sunt deductibile la determinarea profitului impozabil pentru plătitorii de impozit pe profit, în limita unui procent de 5% din fondul de salarii, în situaţia în care sunt considerate cheltuieli sociale;
b) tichetele culturale sunt considerate avantaje pentru salariaţi şi fac obiectul impozitului pe salariu (10%);
c) pentru tichetele culturale nu se datorează contribuţii sociale (CAS şi CASS).

Tichetele cadou (bilete de valoare – norme 2019) – care sunt modificările aduse de HG 1045/2018 – CLICK AICI

ALTE PREVEDERI

– Pentru biletele de valoare neutilizate în perioada de valabilitate, unitatea emitentă restituie valorile nominale către angajator.
– Utilizarea de către salariat a biletelor de valoare necuvenite îl obligă pe acesta la plata contravalorii biletelor către angajator.
– Până la data de 1 ianuarie 2021, prevederile prezentei hotărâri nu se aplică voucherelor de vacanţă.

Tichetele de creșă (bilete de valoare – norme 2019) – care sunt modificările aduse de HG 1045/2018 – click aici

Articolul precedentModificări Cod Fiscal, aduse de Legea 30/2019 (MOF 44/2019) – info cu privire la impozit pe venit și TVA
Articolul următorModificări și completări la Codul de procedură fiscală – ce aduce nou Legea nr. 30/2019 (info oficial)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.