Modificări Cod Fiscal, aduse de Legea 30/2019 (MOF 44/2019) – info cu privire la impozit pe venit și TVA

0
548

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 44 din 16 ianuarie 2019, a fost publicata Legea nr. 30 din 10 ianuarie 2019text integral aici – pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 25/2018 privind modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor).

IMPOZITUL PE VENIT

– Contribuablii, persoane fizice, vor putea redirecţiona 3,5% din impozitul pe venit pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii şi a unităţilor de cult (oricare ONG, nu numai cele care sunt licenţiate pentru prestarea de servicii sociale), precum şi pentru acordarea de burse private.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Entităţile nonprofit care se înfiinţează şi funcţionează în condiţiile legii, precum şi unităţile de cult beneficiază de sumele redirecţionate (3,5%) dacă la momentul plăţii acestora de către organul fiscal sau angajatorul/plătitorul de venit figurează în Registrul entităţilor/unităţilor de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.

– A fost precizat în mod expres faptul că „veniturile din transferul de monedă virtuală” sunt incluse în categoria veniturilor din alte surse. Pentru aceste venituri se depune declaraţie de către beneficiar (nu se reţine la sursă impozitul). Câştigul din transferul de monedă virtuală se va determina ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. Câştigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează cu condiţia ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei.

Impozit pe profit – care sunt modificările aduse de Legea 30/2019 (MOF 44/2019) – click aici

TVA

– Au fost aduse modificări şi completări la modalitatea de modificare a bazei impozabile în cazul în care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate încasa ca urmare a intrării în faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii în aplicare a unui plan de reorganizare admis şi confirmat printr-o sentinţă judecătorească, prin care creanţa creditorului este modificată sau eliminată.

– Au fost modificate condiţiile de aplicare a cotei reduse de TVA de 5% în ceea ce priveşte livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.

Impozit pe veniturile microîntreprinderilor – care sunt modificările aduse de Legea 30/2019 (MOF 44/2019) – click aici

Articolul precedentImpozit pe veniturile microîntreprinderilor – care sunt modificările aduse de Legea 30/2019 (MOF 44/2019)
Articolul următorTichetele culturale (bilete de valoare – norme 2019) – care sunt modificările aduse de HG 1045/2018

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.