OMFP 3893/2018 – contul unic pentru achitarea amenzilor contravenționale (info și text integral)

0
580

Stimat colegi, la inceput de an, va informam ca, in Monitorul Oficial nr. 1105 din 27 decembrie 2018, a fost publicat Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 3893 din 27 decembrie 2018 – privind deschiderea contului unic pentru achitarea amenzilor contravenţionale potrivit prevederilor Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor) , precum si textul integral:

– Prin Legea nr. 203/2018 a fost creat cadrul legal general pentru eficientizarea activităţii de achitare a amenzilor contravenţionale, astfel:

a) sistemul pilot se va aplica, pentru început. amenzilor contravenţionale la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate conducătorilor de autovehicule; deja a fost emis în acest sens ORDINUL nr. 125/2018 din 12 noiembrie 2018 pentru stabilirea modelului de proces-verbal de constatare a contravenţiei, utilizat în activitatea de control în domeniul circulaţiei pe drumurile publice;
b) va fi creat astfel un sistem informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice (a amenzilor);

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

c) La unităţile Trezoreriei Statului au fost deschise conturile:
– 50.09.01 – „Cont unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice cu domiciliul în România”
– 50.09.02 – „Cont unic aferent amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice fără domiciliu în România”

Aceste conturi vor fi utilizate doar pentru încasarea amenzilor contravenţionale aplicate persoanelor fizice de către agenţii constatatori din cadrul organelor care au implementat seria de evidenţă unică a proceselor verbale de contravenţie şi modalitatea de preluare şi transmitere în sistemul informatic a datelor necesare creării titlului de creanţă electronic.

Sumele încasate se vor distribui, în termen de 2 zile lucrătoare, către unităţile administrative locale (UAT) unde domiciliază contravenienţii.

PENTRU A DESCARCA OMFP 3893/2018 – CLICK AICI

d) achitarea în numerar a amenzilor contravenţionale se va putea face la orice unitate a Trezoreriei Statului, la casieriile unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) sau la alte entităţi care se vor stabili prin normele de aplicare a prezentei legi, indiferent de domiciliul persoanei fizice.

e) contravenientul nu va mai fi obligat să facă dovada plăţii către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

f) procesele-verbale de contravenţie întocmite în condiţiile prezentei legi se arhivează la nivelul organului din care face parte agentul constatator, fără a mai fi transmise în format hârtie organelor fiscale competente pentru urmărirea acestora; informaţiile aferente acestor documente vor fi încărcate de organele constatatoare în sistemul informatic de gestionare a titlurilor de creanţă electronice pentru a fi folosite de organele de urmărire (executare silită).

Articolul precedentCare este nivelul pentru salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru domeniul construcțiilor (în 2019)
Articolul următorLegea 336/2018 – facilități angajare tineri în agricultura (info oficial și text)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.