AcasăGeneralFactura centralizatoare – informații legislative 2018, dar și recomandări

Factura centralizatoare – informații legislative 2018, dar și recomandări

O persoană impozabilă (SRL, SA, PFA, II, IF etc.) poate întocmi o factură centralizatoare pentru mai multe livrări separate de bunuri, prestări separate de servicii sau situații de lucrări, emisă către același client, în situația în care persoana impozabilă și clienții săi au convenit acest lucru, urmare a contractelor încheiate între aceștia.

Este o situație foarte utilă, mai ales pentru parteneri care lucrează de mult timp împreună, care au resurse bugetare și își permit suportarea la decontare a unor valori mai mari. Ca și până acum, recomandăm cu cea mai mare căldură – Smart Bill (program de facturare și gestiune) – aplicație ce poate gestiona și astfel de situații.

Atenție însă – persoana impozabilă (SRL, SA, PFA, II, IF, etc.) poate întocmi o factură centralizatoare numai în următoarele condiții, conform reglementarilor legale în vigoare:

– factura centralizatoare să se refere la operațiuni pentru care a luat naștere faptul generator de taxă sau pentru care au fost încasate avansuri într-o perioadă ce nu depășește o lună calendaristică;
– toate documentele emise la data livrării de bunuri, prestării de servicii sau încasării de avansuri să fie obligatoriu anexate la factura centralizatoare.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

Astfel, dacă utilizați de la Smart Bill versiunea integrată facturare/gestiune, veți putea rezolva rapid problema documentelor ce trebuie anexate la factura centralizatoare.

Trebuie însă să avem în vedere si normele metodologice ale CF – care în cazul facturii centralizatoare întocmite conform art. 319 alin. (17) din Codul fiscal, prevăd că – nu este obligatorie menționarea datei livrării/prestării sau a datei încasării avansului, aceasta rezultând din documentele prevăzute la art. 319 alin. (17) lit. b) din Codul fiscal.

Sperând ca v-am fost de folos, vă recomandăm in continuare – Smart Bill – ca la fiecare postare a noastră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!