Contractul individual de muncă – validitate, nulitate (din perspectiva documentelor necesare la angajare)

2
327

Ţinând cont de prevederile Legii 53/2003 (cu modificarile si completarile ulterioare):

ART. 27
“ (1) O persoana poate fi angajată în munca numai în baza unui certificat medical, care constată faptul ca cel în cauză este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de muncă.
(3) Competenţa şi procedura de eliberare a certificatului medical, precum şi sanctiunile aplicabile angajatorului în cazul angajării sau schimbării locului ori felului muncii fără certificate medical sunt stabilite prin legi speciale.”
ART. 57
“ (3) Nulitatea contractului individual de muncă poate fi acoperită prin indeplinirea ulterioară a condiţiilor impuse de lege.”

Şi

prevederile HOTĂRÂRii nr. 355 din 11 aprilie 2007 (actualizată)” – privind supravegherea sănătăţii lucrătorilor:

ART. 4
“(1) Supravegherea sănătăţii lucrătorilor este asigurată de către medicii specialişti de medicina muncii.”
ART. 16
“ (6) Medicul specialist de medicina muncii, în baza fişei de solicitare a examenului medical la angajare, fişei de identificare a factorilor de risc profesional, dosarului medical şi a examenelor medicale efectuate, completează fişa de aptitudine cu concluzia examenului medical la angajare: apt, apt condiţionat, inapt temporar sau inapt pentru locul de muncă respectiv.”

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

La intrebările:

– dacă o persoană prezintă certificatul medical eliberat de un cabinet de medicina muncii cu o dată ulterioară incheierii contractului individual de muncă, contractul individual de muncă este valabil?
– fără certificatul medical contractul este valabil sau este nul?

Răspunsul este:

Nulitatea prevăzută de Codul Muncii este o nulitate remediabilă care poate fi acoperită prin prezentarea ulterioară a certificatului medical, în conformitate cu art 57 alin. 3 din Codul Muncii.

La intrebarea:

– la contractele parţiale cu o oră sau două ore pe zi este necesar certificat medical pentru noi ca şi economişti, spre exemplu?

Răspunsul este: da.

La intrebarea

– fişa de aptitudine emisă de medicul de medicina muncii – model aici – ţine locul certificatului medical la angajare?

Răspunsul este:da.

Sursa (cu multumiri) – ITM Bihor

Articolul precedentPrecizări CNPAS referitoare la Legea 125/2014 – privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii
Articolul următorReturnarea a 4 eurocenți din acciza pentru motorină – modificări noi (proiect MFP)

2 COMENTARII

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.