Precizări CNPAS referitoare la Legea 125/2014 – privind scutirea de la plata a unor debite provenite din pensii

1
299

1. Legea nr. 125/23.09.2014 privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 700/24.09.2014, intră în vigoare la data de 01.10.2014.

2. Legea prevede, pe de o parte, scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, indemnizaţii sociale pentru pensionari şi indemnizaţii pentru însoţitori şi pe de altă parte, restituirea sumelor reţinute cu acest titlu începând cu data de 1 ianuarie 2011.

3. Încetarea reţinerilor din pensie se va face în baza unei decizii, emisă pentru fiecare persoană în parte, potrivit modelului aprobat prin Ordin al Preşedintelului CNPP.

4. Pentru restituirea acestor sume, pensionarii trebuie să depună cerere. Cererile se depun la casa judeţeană de pensii, casa de pensii a municipiului Bucureşti sau, după caz, la casele de pensii sectoriale (a MAN, MAI sau SRI). Nedepunerea cererii atrage nerestituirea sumelor.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

5. Subliniem că sumele care au fost recuperate de la pensionari începând cu data de 1.01.2011 vor fi restituite eşalonat, pe o perioadă de 5 ani calendaristici, începând de la 1 ianuarie 2015, prin plăţi anuale egale.

6. În situaţia în care asupra drepturilor de pensie din luna octombrie a.c. vor fi operate reţineri din pensii cu titlu de debit, sumele respective vor fi restituite automat de casele teritoriale de pensii, în luna noiembrie 2014.

7. Nu fac obiectul acestei reglementări debitele care au drept cauză culpa debitorului, cum ar fi: folosirea unor documente eliberate cu nerespectarea legii, declararea de către debitori a unor date neconforme realităţii, nerespectarea unor obligaţii legale care le revin pensionarilor, inclusiv în cazul cumulului pensiei cu venituri salariale sau asimilate salariilor, ori, după caz, cu venituri din activităţi independente.

Sursa – cnpas.org

Articolul precedentNoutăti privind procedura de solutionare a contestatiilor – info oficial
Articolul următorContractul individual de muncă – validitate, nulitate (din perspectiva documentelor necesare la angajare)

1 COMENTARIU

  1. Conform articolului 1 din aceste precizări legea intră în vigoare la 01 oct.2o14.Același termen este înscris ca dată de aplicare la articolul 6 din lege(legea 125/2014) . Și Constituția României la articolul 78 prevede ca dată de intrare în vigoare a legii,la 3 zile de la publicarea ei în Monitorul Oficial al României(data de publicare este în 24 sept.2014).Fac mențiunea că legea sancționează nepunerea în aplicare a unei hotărâri judecătorești. Dar cum România,este țara tuturor posibilităților și la mâna unor conducători fără responsabilitate,mai așteptăm …și sperăm,speranța fiind ultima.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.