AcasăTVA - modificari si noutatiBilete de calatorie - TVA si comision - speta ANAF

Bilete de calatorie – TVA si comision – speta ANAF

O S.C.(1) DORESTE SA ACHIZITIONEZE BILETE DE CALATORIE DE LA O ALTA S.C. (2). SOCIETATEA 1 ESTE PLATITOARE DE TVA, PLATITOARE DE IMPOZIT PE VENIT 3%, DEPUNE 394. FIRMA CARE FURNIZEAZA BILETELE DE CALATORIE NU POATE FACTURA NUMAI COMISIONUL DE 5%?

PUTEM APLICA EXCEPTIA DE LA ART 133 ALIN 4 LIT B INREGISTRAND ASTFEL DOAR COMISIONUL DE EXEMPLU 411=704
411=4427? SAU SUNTEM OBLIGATI LA INTREGISTRAREA VALORII TOTALE A FACTURII EMISE DE SOCIETATEA 2 ?
IN CAZUL IN CARE SOCIETATEA 2 FACTUREAZA VALOAREA TOTALA A BILETELOR, CARE AR FI INREGISTRARILE CONTABILE AFERENTE?

RASPUNS – VIA.

Urmare email-ului dvs înregistrat la AJFP, prin care solicitaţi precizări cu privire la înregistrarea în evidenţa contabilă a biletelor de călătorie achiziţionate de la SOCIETATEA 2, vă comunicăm următoarele:

Potrivit prevederilor art. 129 alin. (1) din Codul fiscal “Se consideră prestare de servicii orice operaţiune care nu constituie livrare de bunuri”.

Conform alin. (3) lit. e) al art. 129 din Codul fiscal “prestările de servicii cuprind operaţiuni cum sunt: servicii de intermediere efectuate de persoane care acţionează în numele şi în contul altei persoane, atunci când intervin într-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii”.

Conform pct. 4 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal aprobate prin HGR nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată prestare de servicii “intermedierea efectuată de o persoană care acţionează în numele şi în contul altei persoane atunci când intervine într-o livrare de bunuri sau o prestare de servicii”. Astfel, intermediarul acţionează în numele şi în contul altei persoane în calitate de mandatar potrivit Codului civil.

În cazul în care mandatarul intermediază livrări de bunuri sau prestări de servicii, furnizorul/prestatorul efectuează livrarea de bunuri/prestarea de servicii către beneficiar, facturează (dacă este cazul) produsele direct pe numele beneficiarului, iar mandatarul efectuează o prestare de servicii, pentru care întocmeşte factura de comision care reprezintă contravaloarea serviciului de intermediere prestat către mandant sau către beneficiar.
În situaţia în care mandatarul primeşte de la vânzător o factură întocmită pe numele său iar mandatarul, la rândul său facturează bunurile/serviciile către cumpărător, acesta devine un cumpărător revânzător.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

Referitor la înregistrările contabile care trebuie efectuate pentru contabilizarea operaţiunilor de livrare efectivă a biletelor de călătorie sau de prestare a serviciului pe bază de comision, precizăm că acestea se efectuează în conformitate cu Reglementările contabile conforme cu directivele europene aprobate prin OMFP nr. 3055/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în funcţie de modalitatea de contractare convenită cu furnizorul produsului SOCIETATEA 2 (contract de vânzare-cumpărare sau contract de prestări servicii pe bază de comision).

Astfel, dacă între furnizor şi prestator se încheie un contract de prestări servicii, prestatorul facturează furnizorului comisionul stabilit şi înregistrează un venit din servicii prestate. Dacă între furnizor şi prestator se încheie un contract de livrare, societatea care achiziţionează biletele devine cumpărător – revânzător şi va înregistra un venit din vânzarea mărfurilor.

Această adresă nu reprezintă un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedură Fiscală sau un act administrativ de autoritate în sensul art. 1 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ şi nu este opozabilă terţilor.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura