AcasăCodul munciiObligatiile angajatorilor in situatia temepraturilor ridicate

Obligatiile angajatorilor in situatia temepraturilor ridicate

În sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 – privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă – temperaturi extreme sunt considerate temperaturile exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau care, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

În conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor. Pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea si ritmului activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă.

Pentru menţinerea stării de sanatate a angajaţilor este necesar să se asigure de către angajator: apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie, duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî conform Ordonanţei de urgenta nr. 99/2000 reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

Astfel, ITM recomandă agenţilor economici, inclusiv celor care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare şi alte produse de bază să îşi organizeze activitatea economică astfel încât să fie evitate perioadele de temperature extreme.

Menţionam că în aceste perioade de vara, Inspecţia Muncii are campanii de control privind modul de aplicare a prevederilor Ordonanţei 99/2000 cu scopul de a preveni îmbolnăvirile profesionale determinate de lucrul în temperature extreme.

Info via – ITM Mehedinti


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. […] Pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de munca în instituţii şi în unităţi finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituţiilor. Obligatiile angajatorilor in situatia temepraturilor ridicate (peste 37 grede C) – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura