AcasăGeneralCe prevede proiectul de norme metodologice - corespunzator cu cele continute de...

Ce prevede proiectul de norme metodologice – corespunzator cu cele continute de OUG 58

Prin sintagma „venituri de natura profesionala, altele decât cele salariale”, prevăzuta la art. III alin.(1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, proiectul precizeaza ca se înţelege veniturile realizate de o persoana fizica din orice alte activităţi decât activităţile definite ca dependente potrivit art. 7 alin.(1) pct. 2 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare, activităţi desfăşurate de aceasta persoana in afara unei relaţii de angajare.

Proiectul precizeaza ca nu constituie venituri de natura profesionala in interesul celor precizate mai sus, următoarele:
a) veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;
b) veniturile din investiţii;
c) veniturile din pensii;
d) veniturile din activităţi agricole;
e) veniturile din premii si din jocuri de noroc;
f) veniturile din transferul proprietarilor imobiliare;
g) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie.
h) veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) şi alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările si completările ulterioare.

Conform celor postate de MFP pe site – persoanelor asigurate in alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurări sociale nu le sunt aplicabile prevederile art. III din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr.58/2010.

Persoanele care realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala, indiferent ca respectivele venituri sunt sau nu realizate lunar, datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, de asigurari pentru somaj si de asigurări sociale de sănătate, prevazute la art. III alin. (2) din OUG 58/2010.

IMPORTANT – Proiectul de norme precizeaza ca – persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala precum si venituri de natura salariala datoreaza contributii individuale, de asigurări sociale, de asigurări pentru şomaj si de asigurări sociale de sănătate, asupra veniturilor de natura profesionala in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt sau nu realizate lunar.

Contribuţiile individuale se datorează si in situaţia in care veniturile de natura profesionala sunt realizate de persoane pentru care la data intrării in vigoare a prezentelor norme metodologice, se prevede, potrivit legii, ca asigurarea in sistemul
asigurărilor pentru şomaj este facultativă.

Se mai precizeaza in proiectul supus spre dezbatere ca persoanele fizice care realizează venituri de natură profesională, pentru care se datorează contribuţiile individuale prevăzute la art. III alin. (2) din OUG 58/2010, sunt considerate asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, în sistemul asigurărilor pentru şomaj, precum şi în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi beneficiază de prestaţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, de indemnizaţie de şomaj în condiţiile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de asigurare socială de sănătate în condiţiile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.

Cotele contribuţiilor individuale prevăzute in paragraful de mai sus sunt cele prevăzute de lege pentru contribuţia individuală de asigurări sociale, pentru contribuţia individuală de asigurări pentru şomaj, precum şi pentru contribuţia de asigurări sociale de sănătate.

In situaţia persoanelor care realizează lunar venituri de natura profesională, baza de calcul a contribuţiilor individuale, prevăzuta la art. III alin.(3) din OUG 58, pentru asigurările sociale şi pentru asigurările pentru şomaj o constituie:
a) cuantumul total net al veniturilor de natura profesională realizate lunar, din toate
sursele de venit, în situaţia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;
b) echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, în situaţia în care cuantumul total net al veniturilor de natură profesională realizate lunar, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Se specifica in proiect si ca in situatia persoanelor care nu realizeaza lunar venituri de natura profesionala, baza de calcul a contributiilor individuale o constituie,:
a) cuantumul total net al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate
sursele de venit, in situatia in care acest cuantum nu depaseste echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie;
b) echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie, in situatia in care cuantumul total brut al veniturilor de natura profesionala realizate anual, din toate sursele de venit, este mai mare decat echivalentul a 5 salarii medii brute pe economie.

Detalii suplimentare – aici


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura