Neimpozitarea profitului reinvestit afecteaza concurenta

0
172

Scutirea de la impozitare a profitului reinvestit nu reprezinta solutia corecta pentru promovarea investitiilor, se arata intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, de catre Consiliul Investitorilor Straini. Intr-un document semnat de directorul executiv al CIS, Doina Ciomag, se arata ca masura ceruta de proiectul depus de Partidul Conservator la Parlament, ar favoriza unele societati in defavoarea altora, „distorsionand mediul concurential echitabil care este esential pentru o competitie economica corecta”.

Textul legii contine termeni neclari

In locul solutiei propuse de PC, CIS considera ca mai eficienta ar fi reducerea nivelului general al impozitului pe profit. Mai mult, reprezentantii investitorilor straini sustin ca in textul legii propuse termenii nu sunt clar definiti, intrucat nu exista nicio definitie cu privire la ceea ce inseamna profit „reinvestit”, ramanand loc de interpretari.
Potrivit CIS, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit s-ar aplica la investitiile in echipament fizic, fara a se aplica si investitiilor in „capitalul de lucru”, ceea ce duce la discriminare. In plus, scutirea de la impozitare a profitului reinvestit s-ar aplica numai pentru societatile care inregistreaza suficient profit contabil in acelasi an in care se face investitia, restul neputand beneficia de vreun beneficiu.

Este necesar un sistem fiscal clar si stabil

Un alt argument pentru care CIS considera ca legea PC nu ar trebui promovata este ca masura propusa nu ar contribui la eficienta economica. Astfel, societatile ar putea alege sa-si orienteze investitiile in asa fel incat, pe termen scurt sa beneficieze de reducerea de impozit, in loc sa tina cont de interesele pe termen lung ale afacerii.
„Consideram ca simplificarea sistemului de impozitare este foarte importanta pentru a-i atrage pe investitori, care nu numai ca iau in considerare nivelul actual al fiscalitatii, dar si timpul si resursele necesare pentru administrarea fiscala. Masura propusa de scutire de la plata impozitului pentru profitul reinvestit ar duce la complicatii inutile in interpretare, la instabilitatea legii si ar duce la rezultate anormale”, se arata in finalul scrisorii CIS. Consiliul Investitorilor Straini considera ca autoritatile trebuie sa realizeze un sistem fiscal clar, transparent si stabil, ca singura metoda pentru incurajarea investitiilor. Scrisoarea CIS vine in contextul in care unul dintre argumentele PC de solicitare a sprijinului pentru proiectul de lege, in Senat, a fost tocmai ca masura este sustinuta de toti investitorii si oamenii de afaceri.

Reducerea texelor ar aduce un deficit bugetar

Deputatii din Comisia juridica, cu exceptia celor ai PD, au avizat favorabil, miercuri, proiectul de lege al PC privind neimpozitarea profitului reinvestit, act normativ care nu este sustinut de Guvern. „Neimpozitarea profitului reinvestit creeaza, la prima vedere, un deficit de 16% la buget. Daca ne gandim ca profitul reinvestit reprezinta un plus de TVA de 19%, vedem ca avem un plus de 3% la buget. Deci nu se afecteaza cu nimic echilibrul bugetar”, a declarat presedintele PC Dan Voiculescu.
O analiza recenta a Ministerului de Finante arata insa ca bugetul ar pierde echivalentul a 0,8% din Produsul Intern Brut in 2007 si a inca 1,2% din PIB peste doi ani daca s-ar aplica scutirea de impozit a profitului reinvestit.
Propunerea a fost sustinuta de PSD, PRM si PNL, si contestata de PD. Deputatii au adoptat amendamentul PNL potrivit caruia profitul trebuie sa fie reinvestit in scopul dezvoltarii activitatii, conform obiectului de activitate al agentului economic. Legea a trecut de Senat, iar Camera Deputatilor este camera decizionala.

Autor: Laurentiu Matache – Curierul National si http://www.mnmcontab.ro/

Articolul precedentDeclaratie speciala privind veniturile din strainatate (OMFP 185/2007)
Articolul următorNumai contabil sa nu fii!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.