Modificari privind cota de contributie pentru concedii si indemnizatii

0
189

Ordonanta de urgenta nr. 91/2006 stabileste unele masuri referitoare la asigurarile sociale de stat si asigurarile sociale de sanatate.

Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii va fi de 0.85% conform ordonantei mentionate.
Astefl, articolul II al ordonantei stabileste : ” Cota de contributie pentru concedii si indemnizatii de 0,85%, prevazuta la art. 4 alin. (1) si (2) si la art. 6 alin. (2), (5) si (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, se aplica incepand cu data de 1 ianuarie 2007.” Pentru anul 2006, cota este de 0,75%.

Ordonanta introduce un nou alineat pentru articolul 45 al ordonantei 158/2005, articol ce va avea urmatorul cuprins: „(4) Calculul si plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza lunar de catre platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3). Contributia de asigurari sociale se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se efectueaza plata drepturilor salariale si/sau a veniturilor de natura salariala.”

Prezenta reglementare are un caracter urgent determinat de faptul ca bugetul asigurarilor sociale de stat ar trebui sa vireze catre bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate o suma suplimentara pentru anul 2006, reprezentand diferenta dintre procentul de 0,75% pentru cota de contributie pentru concedii si indemnizatii prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate si procentul de 0,85% prevazut de Legea nr. 399/2006 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, ceea ce ar conduce la o rectificare retroactiva a bugetului deja executat pe 10 luni din anul 2006.
Neadoptarea acestei masuri are consecinte negative asupra prevederilor bugetare pentru sistemul asigurarilor sociale de stat, care va determina, in lipsa unor masuri urgente, recalcularea cuantumului contributiei pentru concedii si indemnizatii si a contributiilor de asigurari sociale ale angajatorilor pentru perioada ianuarie-octombrie 2006.
Aceste imprejurari obiective constituie situatii extraordinare care impun masuri imediate pentru asigurarea functionalitatii sistemului de asigurari sociale de stat.

Articolul precedentCateva dintre cele mai importante aspecte din noul Cod Fiscal
Articolul următoro firmă poate avea sediu într-un calculator

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.