AcasăGeneralCateva dintre cele mai importante aspecte din noul Cod Fiscal

Cateva dintre cele mai importante aspecte din noul Cod Fiscal

La 1 ianuarie 2007 va intra in vigoare noul Cod Fiscal. Intens dezbatut si nu intotdeauna inteles, acest Cod aduce importante schimbari in domeniul fiscal, printre care cele privitoare la impozitul pe venit si taxele locale.


Informatia pe scurt:

– taxa de timbru aplicata la vanzarea imobilelor a fost eliminata;
– venitul din vanzarea imobilelor se va impozita in functie de durata detinerii si valoarea proprietatii;
– microintreprinderile vor fi impozitate cu 2% in 2007, 2,5% in 2008 si 3% in 2009;
– impozitele locale se vor plati semestrial;
– termenul de plata a impozitului va fi data de 15 aprilie a anului urmator.

Impozitul pe venit

In ceea ce priveste impozitul pe venit, platitorii de venituri pentru care exista obligatia retinerii la sursa trebuie sa declare impozitele la date diferite in functie de tipul de venit realizat.

In cazul veniturilor provenite din activitati independente, din salarii, din transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare / cumparare de teren, data este 28 februarie, iar pentru toate celelalte tipuri de venituri, contribuabilii trebuie sa declare impozitele pana la data este 30 iunie.

Potrivit noului Cod Fiscal taxa de timbru de 0,5% aplicata la transferul valorilor imobiliare va fi eliminata. Reprezentantii casei de avocatura Biris – Goran sunt de parere ca eliminarea taxei de timbru ar putea duce la scaderea semnificativa a veniturilor bugetare.

De anul viitor, venitul din vazarea imobilelor se va impozita diferit, in functie de durata detinerii si de valoarea proprietatii. Pentru proprietatile imobiliare detinute pana la trei ani, cota de impunere este 3% daca valoare proprietatii nu depaseste 200.000 de lei.

In cazul in care valoarea imobilului depaseste aceasta suma impozitul este 6.000 lei plus 2% din valoarea ce depaseste 200.000 lei.

In cazul imobilelor detinute mai mult de trei ani, impozitul scade la 2% pentru proprietatile ce au o valoare de pana in 200.000 de lei, iar cele ce depasesc aceasta valoare, impozitul este 4.000 lei plus 1% din ce depaseste aceasta valoare.

In cazul transferului de proprietate, baza de impunere este valoarea declarata de parti in actele de transfer, fiind incasata de notarul public. Impozitul trebuie virat pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Microintreprinderile vor fi impozitate cu 2% in 2007, cu 2,5% in 2008 si cu 3% in 2009

Incepand cu 1 ianuarie 2007, Codul Fiscal prevede ca microintreprinderile vor fi impozitate cu 2%, incepand din 2007, cu 2,5% in 2008 si cu 3% in 2009, daca cel mult jumatate din venitul acestora va proveni din consultanta sau management, iar veniturile totale realizate in cursul unui an sa nu depaseasca 100.000 euro.

In cazul depasirii plafonului de 100.000 de euro in cursul unui an fiscal, societatea va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care a depasit plafonul, considerand veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Veniturile din investitii

Codul Fiscal stabileste trei variante pentru impunerea veniturilor din investitii, in functie de obiectul investitiei. Pentru castigul obtinut din operatiunile de vanzare / cumparare de valuta la termen se impun anticipat cu o cota de 1%. Impozitul anual final datorat se stabileste prin aplicarea cotei de 16% asupra castigului net.

Veniturile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, se impoziteaza anticipat cu o cota de 1%.

Impozitul anual final datorat asupra castigului net se stabileste prin aplicarea cotei de 16% daca respectivele titluri de valoare au fost detinute mai putin de 365 de zile sau 1% daca respectivele titluri au fost detinute mai mult de 365 de zile.

Calculul, retinerea si virarea impozitului anticipat revine intermediarilor sau altor platitori de venit, dupa caz, dupa fiecare tranzactie. Pierderile rezultate din aceste tranzactii in cursul anului se compenseaza cu castigurile obtinute in cursul aceluiasi an. Pierderea astfel rezultata nu se reporteaza, fiind finala.

In cazul veniturilor rezultate din transferul valorilor imobiliare, in cazul societatilor inchise si a partilor inchise si a partilor sociale, se impun cu o cota de 16%, impozit final. Calculul, retinerea si virarea impozitului revine dobanditorului.

Taxe locale

In domeniul impozitelor locale, taxele pe terenuri, cladiri si mijloace de transport nu se vor mai plati trimestrial, ci de doua ori pe an. O alta modificare a Codului Fiscal priveste impozitul datorat pe locuintele cu o suprafata mai mare de 150 de metri patrati, care se va majorat cu 5% pentru fiecare 50 de metri patrati sau fractiune din acestia.

Totodata se va modifica si taxa pe cladiri datorata de persoanele juridice. Autoritatile locale vor fi in masura sa stabileasca cota de impozitare a cladirilor care poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,25%.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, consiliile locale vor putea sa acorde societatilor comerciale scutiri de la plata taxei pe cladiri sau terenuri pe o perioada de maxim cinci ani pentru investitii de peste 500.000 de euro.

Pentru investitii de peste 500.000 de euro ce au fost finalizate inainte de 1 ianuarie 2007, va putea fi acordata o cota speciala redusa de 0,25% a impozitului, pentru o perioada de trei ani, incepand cu 1 ianuarie 2007.

Codul Fiscal care va intra in vigoare la inceputul anului viitor stabileste ca termenul de plata a impozitului anual si de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit este 15 aprilie inclusiv a anului urmator realizarii veniturilor.

Gabriel Biris, partener in cadrul casei de avocatura Biris-Goran, a declarat in cadrul seminarului ca acest Cod Fiscal ar putea suferi noi modificari, in 2008, din cauza distorsiunilor care apar intre lege si normele sale de aplicare.

via hotnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!