Precizări ITM cu privire la zilele libere acordate cu ocazia Sărbătorilor de Rusalii – oficial

0
1302

Legea nr. 53/2003 – Codul muncii stabilește zilele în care nu se lucrează, acestea fiind declarate sărbători legale. În acest an Rusaliile se sărbătoresc în zilele de 20 și 21 iunie iar obligația acordării lor revine angajatorului.

“Pentru salariații care aparțin de un cult religios legal, creștin, zilele libere pentru(…) prima și a doua zi de Rusalii se acordă în funcție de data la care sunt celebrate de acel cult.”

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru (…) prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

Așadar, zilele libere de sărbători pot fi acordate doar pentru un singur cult religios. Totuși, în situația în care se acordă zile libere de Rusalii, atât pentru cultul religios legal de care aparțin, cât și pentru alt cult creștin, zilele libere suplimentare vor fi recuperate.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

ITM precizeaza că, prin excepție, pot presta activitate în zilele de sărbătoare legală doar salariații care lucrează în unităţi sanitare, de alimentaţie publică sau în unități în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, cu condiția ca salariaților să li se asigure compensarea fie cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile fie cu un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază.

🎯 Sărbători legale începând cu 01.01.2021 – sau zilele libere în care legal nu se lucrează (info util conform legislație în vigoare) 🎯 – click aici

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

REVEDEȚI PREZENTAREA
Inspectia Muncii
Articolul precedentANOFM (oficial) – angajatorii sunt obligați sa anunțe locurile de munca vacante si ocuparea acestora. Model 2021 pentru Anexa1A si Anexa1B.
Articolul următorITM oficial (iunie 2021) – noi precizări cu privire la regulile si obligațiile după revenirea la muncă a angajaților

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.