AcasăNomenclatoareIntrastat 2019 - ce modificări importante au apărut, ghid utilizator, alte informații...

Intrastat 2019 – ce modificări importante au apărut, ghid utilizator, alte informații utile

Va informam pe aceasta cale, via site-ului oficial ca, incepand cu anul 2019, au aparut o serie de modificări importante în completarea declaraţiei statistice Intrastat – chiar începând cu luna de referinţă ianuarie 2019.

Astfel, acestea sunt urmatoarele:

Nomenclatoare modificate – versiunea 2019 a Nomenclatorului Combinat conţine 7 coduri noi la nivel de 8 cifre în timp ce 7 coduri la nivel de 8 cifre au fost eliminate faţă de versiunea 2018 a NC. Numărul total de coduri NC la nivel de 8 cifre este de 9539. Nomenclatorul Combinat este disponibil în format electronic pe site-ul www.intrastat.ro.

Modificari ale aplicaţiei Intrastat offline – Crearea declaraţiilor Intrastat pentru anul 2019 se face prin utilizarea Aplicaţiei Intrastat offline versiunea 2019, pe care trebuie să o instalaţi pe calculatorul dvs după data de 1 februarie 2019. Prin instalarea Aplicaţiei Intrastat offline 2019, versiunea (executabilă) utilizată în anul 2018 va fi dezinstalată automat, păstrând declaraţiile Intrastat anterioare şi nomenclatoarele aferente anului anterior.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

ATENŢIE! Aplicaţia Intrastat offline 2019 are setat în mod implicit Nomenclatorul Combinat 2018. ASTFEL, după instalarea Aplicaţiei offline 2019, pentru a putea crea declaraţii aferente lunilor anului 2019, trebuie să încărcaţi Nomenclatorul Combinat 2019 (NC 2019), utilizând funcţia „Import” din meniul „Acţiuni/Nomenclatoare” (vezi capitolul 1.3.5 – Importul unei noi versiuni a unui nomenclator, din „Ghidul utilizatorului pentru aplicaţia Intrastat offline 2019 – Versiunea 1).

Trebuie să acordaţi o atenţie deosebită selectării anului de referinţă, întrucât Nomenclatorul Combinat la nivel de 8 cifre (nomenclatorul de bunuri) suferă modificări în fiecare an, fiind necesară actualizarea anuală a acestuia în aplicaţiile Intrastat. În consecinţă Nomenclatorul Combinat pentru anul 2019 diferă de cel pentru anul 2018.

LINK ACCESARE DECLARATIE INTRASTAT – CLICK AICI

După instalarea aplicaţiei Intrastat offline 2019 este necesară realizarea procedurii de import a declaraţiilor care au fost create pentru anul 2018 cu aplicaţia Intrastat offline versiunea 2018, în vederea vizualizării/revizuirii acestora, dacă este cazul. Importul acestor declaraţii se realizează prin meniul „Administrare declaraţii” (vezi capitolul 1.3.4 – Importul şi salvarea unei declaraţii create anterior, din „Ghidul utilizatorului pentru aplicaţia Intrastat offline 2019 – Versiunea 1).

Aplicaţia Intrastat offline 2019 poate fi utilizată deasemenea pentru crearea sau revizuirea declaraţiilor Intrastat pentru lunile anului 2018. Procedura de lucru în cazul în care doriţi crearea sau revizuirea de declaraţii Intrastat pentru anul 2018 este următoarea:

– pentru revizuirea unei declaraţii create cu aplicaţia Intrastat 2018 – selectarea nomenclatoarelor pentru anul 2018 se face automat în momentul în care deschideţi declaraţia din meniul Acţiuni/Administrare declaraţii
– pentru crearea unei declaraţii NOI aferente anului 2018:

ATENTIE: Termenul limita de transmitere a datelor Intrastat la INS il reprezinta intotdeauna data de 15 a lunii urmatoare celei de referinta.

ATENTIE! pentru crearea unei declaraţii NOI aferente anului 2018, după instalarea aplicaţiei Intrastat offline 2019 şi importul nomenclatorului aferent anului 2019 este necesară parcurgerea următorilor paşi, în vederea folosirii nomenclatoarelor în vigoare pentru anul 2018:

– Pasul 1: Eliminarea nomenclatorului de bunuri 2019 astfel: în meniul „Acţiuni/Nomenclatoare” selectaţi nomenclatorul de bunuri NC8 versiunea 2019, după care folosiţi butonul „Eliminare” din aceeaşi fereastră (figura 1). Acest pas este necesar pentru activarea nomenclatorul de bunuri NC8 versiunea 2018.
– Pasul 2: Crearea declaraţiei Intrastat „NOUĂ” pentru anul 2018 (vă rugăm să acordaţi o atenţie deosebită selectării perioadei de referinţă!!)
– Pasul 3: Revenirea la versiunea nomenclatorului combinat de bunuri NC8 pentru anul 2019 (pentru crearea de declaraţii Intrastat pentru anul 2019):

Detalii praguri Intrastat 2019 – click aici
Ghidul Utilizatorului pentru Aplicatia Intrastat offline 2019 – click aici

Aceasta se realizează prin meniul „Acţiuni/ Nomenclatoare”, unde trebuie folosit butonul „Import” şi selectat fisierul CN_2019.xml din directorul „Documentaţie”, sub-director al directorului de lucru. Directorul de lucru implicit stabilit de aplicaţie este C:\Program Files\INTRASTAT. După parcurgerea acestei proceduri, nomenclatorul de bunuri NC8 versiunea 2019 se va activa în mod automat.

Sursa – intrastat.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!