AcasăGeneralLegea 344/2018 - modificări disciplină financiară (încasări și plați în numerar)

Legea 344/2018 – modificări disciplină financiară (încasări și plați în numerar)

Va informam pe aceasta cale ca, in Monitorul Oficial nr. 3 din 3 ianuarie 2019, a fost publicata Legea nr. 344 din 27 decembrie 2018 privind modificarea şi completarea Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor) , precum si textul integral:

– Porivit art. 11 alin. (3) din Legea 70/2015 privind întărirea disciplinei financiare, persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate pot transfera sume din contul lor bancar în contul persoanelor fizice, în baza documentelor justificative legale prezentate de plătitori.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Prin Legea 344 a fost introdusă o excepţie la prevederea de mai sus. Astfel, în cazul operaţiunilor efectuate prin instrumente de plată cu acces la distanţă (ex. internet banking), persoanele juridice sau persoanele fizice autorizate pot transfera sume din contul lor bancar în contul persoanelor fizice, cu condiţia existenţei documentelor justificative legale în evidenţa plătitorilor.

– Vă reamintim faptul că operaţiunile de plăţi şi încasări în numerar sunt restricţionate pentru persoanele juridice şi persoanele fizice autorizate, fiind permise doar în anumite limite, astfel:

a) încasări de la alte persoane juridice şi PFA în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
b) plăţi către alte persoane juridice şi PFA, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;

PENTRU A DESCARCA TEXT LEGEA 344/2018 – CLICK AICI

c) încasări efectuate de la persoane fizice, reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, precum şi contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană.
d) plăţi efectuate către persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către o persoană.

1 COMENTARIU

  1. Plata dividendelor NUMAI PRIN CASSA in limita a 10000 lei catre o persoana dar fara a depasi plafonul de plati de 10000 zilnic se poate face pentru toata suma repartizata in dividende in 2018?Sau prin casa doar 10000 si restul prin banca?Modificarea legii 344 nu aduce clarificarea aspectului: PLATIM 100000 lei dividende prin cassa nedepasind plafonul de 10000 lei pe zi sau NUMAI 10000 lei prin cassa si restul prin banca.!!!!Se lasa loc organelor de control sa faca legea la fatza locului(societatea controlata).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!