ULTIMA ORA – salariu minim brut lunar de 3.000 lei în sectorul construcții. Taxele datorate de angajator (constructor) pentru forța de muncă vor fi eliminate …

0
698

Acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor Societăţiilor din Construcţii, care are scopul să susțină dezvoltarea sectorului construcţiilor în România, a fost aprobat astăzi, prin memorandum, în ședința solemnă a Guvernului, desfășurată la Alba Iulia.

Acordul a fost semnat la sfârșitul ședinței de premierul Viorica Dăncilă și președintele Federației Patronatelor Societăţiilor din Construcţii, Valentin Petrescu.

Guvernul are în vedere măsuri pentru sprijinirea acestui domeniu, ținând seama de faptul că sectorul construcţiilor este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare şi că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani.

Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forța de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro.

Va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecționa legislația privind achizițiile publice.

ULTIMA ORA – majorarea salariului minim pe economie (la 2.080 lei), mai mult ca sigur din 01.01.2019 – click aici

O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de 80% şi a firmelor de construcţii, cu 20%.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

MODEL – Informare angajați – în vederea stabilirii vechimii în muncă la data actuală, conform prevederi OUG 96/2018 (model) – click aici

Articolul precedentProcedură acordare bonificații – ce aduce nou OPANAF nr. 2906/2018 (oficial)
Articolul următorOrdine de plată/Foi de vărsământ (OPFV 2018) – ANAF a actualizat aplicația la vers. 1.3.3 din 29.11.2018

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.