AcasăIntreprinderi IndividualeProcedură acordare bonificații - ce aduce nou OPANAF nr. 2906/2018 (oficial)

Procedură acordare bonificații – ce aduce nou OPANAF nr. 2906/2018 (oficial)

Dupa cum stiti (din articolul nostru de ieri), in Monitorul Oficial nr. 1005 din 27.11.2018, a fost publicat Ordinul Presedintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2906 din 22 Noiembrie 2018text integral – pentru aprobarea Procedurii de acordare a bonificației pentru plata cu anticipație a sumelor de plată, reprezentând impozit pe venit, contribuție individuală de asigurări sociale și contribuție individuală de asigurări sociale de sănătate, stabilite prin decizii de impunere anuală.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizări suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor) , precum si textul integral:

– Termenul de emitere şi transmitere a deciziilor de impunere de către ANAF pentru declaraţiile de impunere depuse de contribuabili după data intrării în vigoare a ordinului pentru stabilirea CAS pentru 2016 şi 2017, precum şi a impozitului pe venit pentru 2017, este de 3 zile de la data depunerii declaraţiilor.

– Pentru declaraţiile depuse de la data de 30 octombrie 2018 până la data intrării în vigoare a ordinului termenul de emitere şi transmitere a deciziilor de impunere de către ANAF este de 3 zile de la data intrării în vigoare a ordinului.

– Bonificaţia de 10% se acordă persoanelor fizice pentru care ANAF a emis şi a comunicat decizii de impunere, ulterior intrării în vigoare a O.U.G. nr. 89/2018, pentru perioada 2014-2017.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Sumele de plată pentru care se acordă bonificaţia sunt: impozitul pe venit anual pentru 2017, CAS pentru 2016-2017, CASS pentru 2014-2017.

– Valoarea bonificaţiei este suma rezultată prin aplicarea procentului de 10% la sumele de plată stabilite prin deciziile de impunere anuală. Cu această valoare se diminuează suma de plată a obligaţiilor fiscale stabilite prin deciziile de impunere anuale.

– Bonificaţia se acordă cu condiţia ca diferenţa dintre sumele de plată stabilite prin decizii şi valoarea bonificaţiei să fie achitată integral astfel: a) până la 15 decembrie 2018 inclusiv pentru impozitul pe venit şi CAS; b) până la 31 martie 2019 inclusiv pentru CASS.

– În situaţia în care persoanele fizice înregistrează şi alte obligaţii fiscale restante decât cele stabilite prin deciziile de impunere, sumele plătite vor stinge obligaţiile fiscale în ordinea prevăzută în Codul de procedură fiscală, urmând ca sumele rămase nestinse să fie avute în vedere la acordarea bonificaţiei.

– Pentru acordarea bonificaţiei ANAF, după efectuarea stingerilor în evidenţa fiscală până la data de 31 iulie 2019, va întocmi un REFERAT prin care se aprobă această facilitate, la care va anexa BORDEROUL DE ADĂUGARE/SCĂDERE A OBLIGAŢIILOR FISCALE.

– După scăderea din evidenţa fiscală a valorii bonificaţiei ANAF va înştiinţa persoana fizică cu privire la acordarea bonificaţiei până la data de 31 august 2019.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua
    Daca deciziile de impunere CASS 2014 – 2016 au fost comunicate de ANAF (ex la 04.04.2019), deci dupa data limita de plata de 31.03.2019 (in care s-ar fi aplicat bonificatia), cum se poate aplica bonificatia??!
    Cel mai corect ar fi fost sa se prevada bonificatia daca se achita intr-un anumit termen de la comunicarea deciziei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura