AcasăDeclaratia Unica 212CASS (sănătate) în Declarația UNICĂ - informații oficiale cu privire la noutățile...

CASS (sănătate) în Declarația UNICĂ – informații oficiale cu privire la noutățile OUG 18/2018

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 260 din 23.03.2018, a fost publicata Ordonanță de urgență a Guvernului României nr. 18 din 15 Martie 2018text integral – privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Iata cateva precizări suplimentare in ceea ce priveste CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE – (via AJFP Dambovita – institutie careia ii multumim pentru posibilitatea preluarii):

– CASS se va datora în funcţie de veniturile estimate a se realiza în anul curent, cumulat, din activităţi independente, cedarea folosinţei bunurilor, asocieri, activităţi agricole, investiţii şi alte surse:

a) dacă venitul net estimat a se realiza, din sursele menţionate mai sus, pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datorează CASS la salariul minim brut pe ţară (anual 10% * 1.900 lei * 12 luni).

b) dacă venitul net estimat pentru anul curent < 22.800 lei – nu este obligatorie plata CASS (se poate asigura opţional). Totuşi, în situaţia în care în anul viitor, odată cu depunerea declaraţiei finale, se constată depăşirea plafonului atunci se datorează CASS conform lit. a).

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– În situaţia în care se estimează venituri mai mici de 22.800 lei persoanele fizice pot opta pentru plata contribuţiei, datorând CASS astfel:

a) dacă depun declaraţia până la termenul legal de depunere, la o bază de calcul reprezentând valoarea a 6 salarii de bază minime brute pe ţară, în vigoare la data depunerii acesteia; sau
b) dacă depun declaraţia după termenul legal de depunere, la o bază de calcul echivalentă cu valoarea salariului de bază minim brut pe ţară, în vigoare la data depunerii declaraţiei, înmulţită cu numărul de luni rămase până la termenul legal de depunere a declaraţiei, inclusiv luna în care se depune declaraţia.

UTIL – Noul sistem de impozitare a persoanelor fizice – ce aduce nou OUG 18/2018 (Declarația Unică) – click aici

– Persoana fizică va avea calitatea de asigurat la sistemul de sănătate de la data depunerii declaraţiei, data efectuării plăţii CASS nefiind relevantă.

– CASS nu se va datora pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală în situaţia în care persoanele fizice respective obţin şi venituri din salarii.

– Se trece de la sistemul de stabilire a CASS de către ANAF (prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul CASS se efectuează de către contribuabil – persoană fizică prin declaraţia unică).

UTIL – Declarația UNICĂ – noutăți aduse de OUG 18/2018, de avut în vedere în privința „Impozitului pe venit” – click aici

– Pentru anul 2018 care este un an de tranziţie de la vechiul sistem la noul sistem termenul de depunere a declaraţiei UNICE va fi 15 iulie 2018.

– Sistemul de bonificaţii prevăzut la impozitul pe venit se aplică în mod corespunzător şi la CASS.

– Persoanele fizice care nu realizează venituri şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata CASS pot opta, prin depunerea declaraţiei UNICE, pentru plata contribuţiei, datorând CASS la o bază de calcul de 6 salarii minime brute pe ţară.

CAS (contribuție asigurări sociale) în Declarația UNICĂ – ce modificări a adus noua OUG 18/2018 (info oficial) – click aici

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!