AcasăDeclaratia Unica 212CAS (contribuție asigurări sociale) în Declarația UNICĂ - ce modificări a adus...

CAS (contribuție asigurări sociale) în Declarația UNICĂ – ce modificări a adus noua OUG 18/2018 (info oficial)

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 260 din 23.03.2018, a fost publicata Ordonanță de urgență a Guvernului României nr. 18 din 15 Martie 2018text integral – privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative.

Iata cateva precizări suplimentare in ceea ce priveste CONTRIBUTIA DE ASIGURARI SOCIALE – (via AJFP Dambovita – institutie careia ii multumim pentru posibilitatea preluarii):

– Se trece, similar cu sistemul privind impozitul pe venit, de la sistemul de stabilire a CAS de către ANAF (prin decizii de impunere), la sistemul de autoimpunere (calculul CAS se efectuează de persoana fizică prin declaraţia UNICĂ).

– Se datorează CAS de persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente şi din drepturi de proprietate intelectuală.

– CAS nu se va datora de pensionari; CAS nu se va datora nici pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală în situaţia în care persoanele fizice respective obţin şi venituri din salarii.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

– Persoana fizică face evaluarea pentru încadrarea ca plătitor CAS, în funcţie de venitul estimat pentru anul curent (independent de venitul realizat în anul precedent)

a) dacă venitul net estimat pentru anul curent ≥ 22.800 lei – datorează CAS la un venit ales, dar nu mai mic decât nivelul salariul minim brut pe ţară (anual 25% * cel puţin 1.900 lei * 12 luni)
b) dacă venitul net estimat pentru anul curent < 22.800 lei – nu este obligatorie plata CAS (se poate asigura opţional). Totuşi, în situaţia în care în anul viitor, odată cu depunerea declaraţiei finale, se constată depăşirea plafonului atunci se datorează CAS conform lit. a).

UTIL – Noul sistem de impozitare a persoanelor fizice – ce aduce nou OUG 18/2018 (Declarația Unică) – click aici

– Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuale estimate a depăşi, la un singur plătitor, plafonul anual de 22.800 lei, CAS se va reţine de plătitor.

– Sistemul de bonificaţii prevăzut la impozitul pe venit se aplică în mod corespunzător şi la CAS.

– Plăţile de CAS se pot efectua oricând până la scadenţă (15 martie anul următor).

– Contribuabilul are posibilitatea de a rectifica oricând declaraţia privind veniturile estimate până la termenul de plată (până la 15 martie a anului următor).

– Pentru anul 2018 care este un an de tranziţie de la vechiul sistem la noul sistem termenul de depunere a declaraţiei UNICE va fi 15 iulie 2018.

UTIL – Declarația UNICĂ – noutăți aduse de OUG 18/2018, de avut în vedere în privința „Impozitului pe venit” – click aici

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura