Termenul de prescripție al executării silite – amenzi contravenționale MFP-ANAF

1
551

Intrebare – Care este termenul de prescripție în cazul executării unei amenzi contravenționale?

Raspuns – Conform prevederilor O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările și completările ulterioare, executarea amenzilor contravenționale se face în condiţiile prevăzute de dispoziţiile legale privind executarea silită a creanţelor fiscale.

Prevederile Codul de procedură fiscală se aplică și în cazul altor creanţe bugetare care, potrivit legii, sunt asimilate creanţelor fiscale.

Astfel, în conformitate cu prevederile acestui act normativ, dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.

Acest termen de prescripţie se aplică şi în cazul colectării creanţelor provenind din amenzi contravenţionale, pe baza unor titluri executorii de creanţă bugetară, transmise spre recuperare organului fiscal.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

Ca urmare, din coroborarea prevederilor legale mai sus-menționate, rezultă că termenul de prescripție al executării amenzilor contravenționale, îndiferent că sunt amenzi contravenționale aplicate ca urmare săvârșirii unor fapte contravenționale prevăzute de Codul de procedură fiscală sau de un alt act normativ, este de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept, dacă prin lege specială nu se prevede un alt termen.

Exemplu: executarea silită a unei amenzi contravenționale aplicate în anul 2011 s-a prescris la 1 ianuarie 2017.

Baza legala

– Ordonanta guvernului nr 2 / 2001 articolul 39 al.3
Legea nr 207 / 2015 articolul 2 al.2 lit.c, art.215 al.1 și 2, art.267

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 14.04.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentMotive pentru alegerea unui program de facturare mai complex și în cloud
Articolul următorContribuția asiguratorie pentru muncă se virează în contul bugetar 20.A.47.03.00 – comunicat nou ANAF

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.