ANAF va transmite exclusiv online bancilor popririle pe conturi și alte acte de executare silită

0
256

ANAF informează contribuabilii despre faptul că, în Monitorul Oficial al României nr.383/ 23 mai 2017 a fost publicat OMFP nr. 691/ 2017 privind stabilirea mijloacelor electronice de transmitere la distanţă a actelor de executare silită şi a procedurii de comunicare a acestora.

Actul normativ menţionat va intra în vigoare în 30 de zile de la apariţie, adică pe 22 iunie 2017. Concret, de la acea dată, comunicarea actelor de executare emise de ANAF către bănci se va face numai online, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanţă.

Pentru aceasta, ANAF va pune la dispoziţia instituţiilor de credit, în spaţiul privat de pe portalul ANAF, un sistem informatic prin care utilizatorii vor încărca şi descărca documente. Actele de executare vor fi comunicate prin portal, sub forma unui fişier PDF cu xml ataşat, semnat electronic.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Data comunicării către instituţia de credit a actului de executare va fi prima zi bancară următoare zilei încărcării actului de executare în sistemul informatic, iar ora comunicării va fi ora de începere a zilei bancare. Printre actele de executare silită se află şi popririle bancare. În decembrie 2016, prin OUG nr.84/ 2016 a fost stabilit un mecanism rapid de blocare/ deblocare a conturilor bancare deţinute de contribuabili, astfel încât ridicarea măsurii popririi unui cont să se realizeze în cel mult câteva ore.

Concret, introducerea unui schimb rapid de informaţii şi documente între ANAF şi bănci, desfăşurat online, va conduce la deblocarea conturilor bancare în aproximativ două ore de la momentul achitării obligaţiilor fiscale restante.

Sursa (cu multumiri) – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Brăila

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentRaportare contabilă la 30.06.2017 – a fost publicat proiectul de ordin al Ministrului Finanțelor Publice
Articolul următorSinteza săptămânii 05.06.2017 – 09.06.2017 – modele oficiale pe problematica Revisal, noutăți bilanț 30.06.2017, alte informații contabil-fiscale utile, etc.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.