Reuniune la sediul ANAF pentru analiza măsurilor de creștere a colectării – plus alte măsuri luate pentru viitor

0
179

Președintele ANAF, domnul Bogdan – Nicolae Stan, a analizat astăzi împreună cu directorii executivi ai Direcțiilor regionale ale finanțelor publice stadiul implementării măsurilor de creștere a colectării și conformării voluntare.

La sfârșitul acestei săptămâni, președintele ANAF urmează să-i prezinte prim-ministrului României, domnului Sorin Grindeanu, demersurile întreprinse până la data de 15 aprilie, conform planului de acțiune aprobat la începutul acestui an.

Printre măsurile cuprinse în plan amintim:

– îmbunătățirea dialogului cu contribuabilii și îndrumarea acestora în vederea accesării unei eșalonări la plată,
– identificarea contribuabililor care înregistrează în evidențele contabile facturi aferente unor operațiuni fictive,

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– intensificarea controalelor operative în acele zone și domenii de activitate care prezintă risc fiscal,
– urgentarea implementării Serviciului Spațiul Privat Virtual și pentru persoanele juridice.

ANAF modificã modelul si continutul formularului 014 „Notificare privind modificarea anului fiscal”, precum și instrucțiunile de completare a acestuia.

Potrivit Codul fiscal (art. 16 alin. 1) anul fiscal este anul calendaristic. Totodatã, conform art. 16 alin. (5) din același act normativ, contribuabilii care au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, pot opta ca anul fiscal sã corespundã exercițiului financiar.

Prin Ordonanța de urgențã a Guvernului nr. 84/2016 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul financiar-fiscal, la art. 16 din Codul fiscal, dupã alineatul (5), a fost introdus un nou alineat, alin. (5^1), potrivit cãruia, contribuabilii care și-au modificat exercițiul financiar, pot opta ca anul fiscal modificat sã redevinã an fiscal calendaristic sau pot sã modifice perioada anului fiscal modificat.

Conform prevederilor legale în vigoare, contribuabilii comunicã organelor fiscale competente modificarea perioadei anului fiscal astfel:

a) contribuabilii pentru care anul fiscal modificat redevine anul fiscal calendaristic, pânã la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la data la care s-ar fi închis anul fiscal modificat;
b) contribuabilii care modificã perioada anului fiscal modificat, în termen de 15 zile de la data începerii noului an fiscal modificat.

Sursa – anaf.ro

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentOMFP 543/2017 – modificare și completare OMFP 450/2016 (corectarea erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale)
Articolul următorNotă informativă MFP (în atenția persoanelor juridice fără scop patrimonial) – referitor la încheierea exercițiului financiar al anului 2016

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.