AcasăReglementari contabileModificări aduse de OUG 40/2014 asupra OUG 29/2011 (esalonări la plată)

Modificări aduse de OUG 40/2014 asupra OUG 29/2011 (esalonări la plată)

Va aducem la cunostinta, in cele ce urmeaza, principale modificări si completări aduse OG 29/2011 privind reglementarea esalonărilor la plată, modificări reglementate de OUG 40/2014 pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru reglementarea unor măsuri fiscale.

– În categoria obligatiilor fiscale administrate de ANAF pentru care se acordă esalonări la plată se includ si creantele stabilite de alte organe si transmise spre recuperare ANAF.

– Pot forma obiect al garantiilor constituite în vederea acordării esalonării, si bunurile mobile care, desi au durata normală de functionare expirată, au fost supuse reevaluării potrivit regulilor contabile în vigoare.

– În cazul în care contribuabilul solicită înlocuirea sau redimensionarea garantiei (în functie de valoarea ratelor rămase de achitat), iar sumele rămase din esalonare sunt mai mici decât limitele legale prevăzute pentru obligativitatea constituirii garantiei (5.000 lei în cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei în cazul persoanelor juridice), organul fiscal eliberează garantiile.

-Se elimină conditia de mentinere a valabilitătii esalonării, conform căreia, contribuabilul trebuia să achite în 180 de zile de la data comunicării deciziei obligatiile nestinse la acea dată pentru care au fost emise somatii.

– O nouă conditie pentru mentinerea valabilitătii esalonării o constituie achitarea creantelor stabilite de alte organe si transmise spre recuperare ANAF, precum si amenzile de orice fel care se fac venit la bugetul de stat, pentru care au fost comunicate somatii după data comunicării deciziei de esalonare la plată, în cel mult 180 de zile de la comunicarea somatiei sau până la finalizarea esalonării, dacă termenul de 180 de zile se împlineste după data stingerii în totalitate a obligatiilor. Se exceptează situatiile când, pentru aceste sume, contribuabilii au solicitat esalonare la plată.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

– Pe perioada de esalonare la plată, pot fi incluse în decizia de esalonare si următoarele obligatii fiscale restante:

*- obligatiile fiscale administrate de ANAF cu termene de plată ulterioare datei comunicării deciziei de esalonare;
*- diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii rectificative;
*- creantele stabilite de alte organe, transmise spre recuperare către ANAF, în situatia în care transmiterea creantelor se efectuează pe perioada derulării esalonării la plată;
*- obligatiile fiscale rămase nestinse după solutionarea deconturilor de TVA.

– Contribuabilul poate depune cel mult două cereri de modificare a deciziei de esalonare într-un an de esalonare sau, după caz, fractie de an de esalonare, calculate de la data comunicării deciziei de esalonare.

– Modificările la OUG 29/2011 se aplică si cererilor de acordare a esalonării în curs de solutionare la data intrării în vigoare a prezentei ordonante de urgentă.

– Contribuabilii care la data intrării în vigoare a prezentei OUG au esalonări în derulare pot beneficia de esalonarea creantelor stabilite de alte organe si date spre recuperare către ANAF, înscrise în certificatul de atestare fiscală, dacă sunt întrunite, cumulativ, conditiile din OUG.

– Contribuabilii care la data intrării în vigoare a prezentei OUG au esalonări în derulare pot beneficia de esalonarea creantelor stabilite de alte organe si date spre recuperare către ANAF, pentru care au fost comunicate somatii anterior intrării în vigoare a prezentei OUG, cu exceptia amenzilor care se fac venit la bugetul de stat, dacă sunt întrunite, cumulativ, conditiile din OUG.

– Contribuabilii care, la data intrării în vigoare a prezentei OUG, au solicitat mentinerea unei esalonări la plată a cărei valabilitate a fost pierdută pot solicita esalonarea la plată a obligatiilor fiscale exigibile între data pierderii valabilitătii esalonării si data depunerii cererii de mentinere a esalonării, dacă sunt îndeplinite cumulative conditiile prevăzute de OUG.

Sursa – AJFP Vrancea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!