Ce modificari au fost aduse normelor metodologice de aplicare a CF, de catre HG 421/2014 – oficial

0
126

Dupa cum stiti, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 384/23.05.2014, a fost publicată Hotărârea 421/2014text integral aici – pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004.

Actul normativ a adus precizări privitoare la:
– scutirea de impozit a profitului reinvestit;
– impozitul pe constructii .

In ce priveste scutirea de impozit pe profitul reinvestit:

1. prin productia de echipamente tehnologice se întelege realizarea acestora în regie proprie;
2. profitul brut contabil cumulat de la începutul anului este profitul contabil la care se adaugă cheltuielile cu impozitul pe profit, înregistrat în trimestrul/anul punerii în functiune a echipamentelor tehnologice, fără a fi luate în considerare sursele proprii sau atrase de finantare a activelor mentionate în subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe;
3. pentru echipamentele tehnologice luate în folosintă în baza contractelor de leasing financiar si puse în functiune în perioada 1 iulie 2014-31 decembrie 2016 inclusiv, scutirea de impozit se aplică de utilizator, cu conditia de a păstra în patrimoniu echipamentele tehnologice respective cel putin o perioadă egală cu jumătate din durata de utilizare economică, stabilită potrivit reglementărilor contabile aplicabile, dar nu mai mult de 5 ani.

Impozitul pe constructii:

1. valoarea constructiilor existente în patrimoniu la data de 31 decembrie anul anterior reprezintă valoarea evidentiată contabil în soldul conturilor corespunzătoare constructiilor fără a fi luate în considerare constructiile înregistrate în conturi în afara bilantului.
2. pentru determinarea bazei impozabile contribuabilii nu includ valoarea imobilizărilor corporale în curs de executie si nici valoarea aferentă unor constructii aflate în proprietatea statutului sau a unitătilor administrativ teritoriale.
3. pentru determinarea bazei impozabile contribuabilii vor avea în vedere următoarele reguli:

a) din valoarea constructiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior se scade valoarea constructiilor prevăzute la art. 250 din Codul fiscal, cu exceptia celor aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unitătilor administrativ teritoriale;
b) în cazul în care valoarea evidentiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare constructiilor este diferită de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, valoarea care se scade este valoarea evidentiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare constructiilor ;
c) valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosintă este cea definită la pct. 54 aliniat (1), (11) si (12) din Normele metodologice, respectiv

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

(1) Prin lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, astfel cum sunt mentionate la art. 253 alin. (3^1) din Codul fiscal se întelege acele lucrări care au ca rezultat cresterea valorii clădirii respective cu cel putin 25%.

(1^1) În cazul în care valoarea lucrărilor de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere nu depăseste 25% din valoarea clădirii, locatarul nu are obligatia să o comunice locatorului.

(1^2) În cazul în care în cursul unui an fiscal se efectuează mai multe lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere, a căror valoare individuală este sub 25%, dar cumulat depăseste 25%, locatarul are obligatia de a comunica locatorului valoarea totală, în termen de 30 de zile de la data la care se atinge acest nivel.

Sursa – AJFP Vrancea

Articolul precedentModel decizie colectiva majorare salariu minim angajați – începând cu 01.07.2014 (orientativ)
Articolul următorOUG noua propusa de MFP – comunicare electronică între contribuabili şi organele fiscale plus alte masuri

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.