AcasăDeclaratii anualeObţinerea şi înregistrarea certificatului digital calificat pentru semnătură electronică - si ce...

Obţinerea şi înregistrarea certificatului digital calificat pentru semnătură electronică – si ce declaratii se pot depune on-line cu acesta

Certificatul digital calificat pentru semnătura electronică se obţine de la unul din furnizorii de certificare acreditaţi în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

Lista acestor furnizori se găseşte pe website-ul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (www.mcsi.ro) secţiunea Registrul furnizorilor de servicii de certificare, de pe website-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF.RO), secţiunea Declaraţii electronice, categoria Informaţii depunere declaraţii sau de pe site-ul e-guvernare.ro (prima pagina.

Înregistrarea certificatului digital calificat

Pentru siguranţa transmiterii datelor, certificatul digital calificat trebuie să fie confirmat de firma care l-a eliberat. Pentru aceasta, se descarcă în calculatorul de pe care se vor transmite declaraţiile documentul de confirmare de pe website-ul ANAF, www.anaf.ro, categoria Asistenţă Contribuabili, modulul Toate formularele cu explicaţii, la adresa http://static.anaf.ro/10/Anaf/formulare/confirmare.pdf.

Se completează documentul de confirmare şi se aplică semnătura digitală în căsuţa Semnătură utilizator.

Atenţie! Se completează doar în jumătatea de sus, nu se semnează şi în locul Autorităţii de Certificare.

La tastarea butonului Validate Signature nu trebuie să apară erori. Se trimite acest fişier prin e-mail la firma care a eliberat certificatul digital. Aceasta va verifica datele din documentul dvs. şi va aplica semnătura electronică în căsuţa Semnătură autoritate de certificare, după care va înapoia pe adresa dvs. de e-mail documentul confirmat. Documentul de confirmare se salvează pe discul calculatorului de pe care urmează să fie transmise declaraţiile.

Cu acest document de confirmare vă înregistraţi pe website-ul ANAF, astfel: intraţi pe portalul ANAF, meniul Depunere declaraţii, modulul Înregistrare certificate calificate. Selectaţi (cu butonul Browse) documentul de confirmare, apoi îl transmiteţi tastând butonul Transmite documentul.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”.

După parcurgerea acestor paşi, se introduc în câmpurile care se generează, datele solicitate:

– codul unic de identificare al contribuabilului (adică operatorul economic pentru care veţi transmite declaraţiile fiscale);
denumirea contribuabilului;
– adresa contribuabilului.

După completarea acestor date se tastează butonul Submit pentru transmitere. Pe ecran se va afişa, formularul 150 „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, completat cu datele pe care le-aţi introdus anterior. Pentru tipărirea acestui formular se apasă butonul Tipăreşte cererea.

Important! Dacă doriţi să depuneţi declaraţii fiscale pentru mai mulţi contribuabili, apăsaţi pe „Continuă cu înregistrarea unui alt CUI” şi procedura se reia ca mai sus.

Documentaţia necesară pentru înregistrarea formularului 150 la unităţile fiscale

Pentru utilizarea serviciului „Depunere declaraţii on-line”, ulterior obţinerii formularului 150 „Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat”, contribuabilii vor depune la orice unitate fiscală din subordinea ANAF:

– formularul 150 listat, semnat şi ştampilat de contribuabilul pentru care se depun declaraţiile fiscale;
– documentul de identitate al titularului certificatului calificat, în original şi copie;
– documentul în original şi copie, care atestă calitatea titularului certificatului calificat, de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotărârea Adunării Generale a Acţionarilor sau Statutul societăţii comerciale);
– documentul de împuternicire, autentificat de notarul public, din care rezultă dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaraţiile fiscale pentru contribuabil, în situaţia în care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

După depunerea documentaţiei, contribuabilii vor primi o confirmare pe adresa de e-mail menţionată în formularul 150 pentru utilizarea serviciului Depunere declaraţii on-line. Apoi, se accesează website-ul ANAF, de la adresa www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice, categoria Descărcare declaraţii, parcurgând etapele prezentate în ghidul Instrucţiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaraţiilor on-line, publicat pe website-ul instituţiei.

Declaraţii care se pot depune on-line

Se pot depune on-line următoarele formulare:

– 100 Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat;
– 710 Declaraţie rectificativă;
– 101 Declaraţie privind impozitul pe profit;
– 300 Decont de taxă pe valoarea adăugată;
– 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată;
– 120 Decont privind accizele;
– 130 Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă;
– 112 Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate;
– 390 Declaraţie recapitulativă privind livrările/achiziţiile/prestările intracomunitare;
– 394 Declaraţie informativă privind livrările/prestările/achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional;
– 200 Declaraţie privind veniturile realizate din România;
– 230 Cerere privind destinaţia sumei reprezentând până la 2% din impozitul anual şi deducerea cheltuielilor efectuate pentru economisirea în sistem colectiv pentru domeniul locativ;
– 318 Cerere de rambursare a taxei pe valoarea adăugată pentru persoanele impozabile stabilite în România, depusă potrivit art. 147 indice 2 alin. (2) din Codul Fiscal;
– 208 Declaraţie informativă privind impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;

De asemenea, se depun on-line Situaţiile financiare aferente anului 2011 şi Raportările contabile la 30 iunie 2012.

Atenţie! Contribuabilii persoane fizice şi juridice care au calitatea de angajator pot depune formularul 112 „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” obligatoriu on-line, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Sursa info – www.finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

3 COMENTARII

  1. Daca anul trecut am stat o zi pana la primirea confirmarii de la ANAF, anul acesta nici o ora pana am primit confirmare 150. Da. se poate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura