AcasăNewsOUG 15/2012 - noi măsuri financiar-fiscale în domeniul finanţelor publice şi asigurărilor...

OUG 15/2012 – noi măsuri financiar-fiscale în domeniul finanţelor publice şi asigurărilor sociale de sănătate

Urmare a aparitiei in aceste zile a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 15/8 mai 2012 privind stabilirea unor măsuri financiare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 306/2012, au fost modificate acte normative din domeniul finanţelor publice şi asigurărilor sociale de sănătate, pe care le detaliem in sinteza oficiala, în continuare.

Astfel, având în vedere Deciziile Curţii Constituţionale nr. 223 şi 224/2012 care au stabilit că dispoziţiile art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5% se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei, Guvernul României a modificat art. 296 indice 9 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal şi art. 257 alin. (2) indice 2 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, în sensul impozitării cu cota de 5,5% reprezentând contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate numai a părţii din veniturile din pensii care depăşesc 740 lei.

Aceste prevederi se aplică începând cu veniturile din pensii aferente lunii mai 2012.

De asemenea, conform aceluiaşi act normativ, sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotărârea Guvernului nr. 255/2012 pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare externă nerabursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 15/2012, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate.

Restituirea se efectuează pe bază de ordine de plată pentru Trezoreria Statului, întocmite dinstinct, astfel: la rubrica Explicaţii se va scrie obligatoriu Restituire sume defalcate din TVA încasate potrivit Hotărârii Guvernului nr. 255/2012, rămase neutilizate.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE CLICK AICI

Regularizarea cu bugetul de stat a sumelor prevăzute mai sus se realizează în termen de 3 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă (8 mai 2012).

Potrivit instrucţiunilor emise de Ministerul Finanţelor Publice, cu sumele restituite se reîntregeşte Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului .

Sursa – www.finantevalcea.ro


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura