PFA cu activitati de comert cu produse agricole si alimentare (impuse la norma de venit) – info 2011

0
215

Comercianţii (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale), urmare a desfăşurării activităţilor de comerţ cu produse agricole şi alimentare impuse la normă de venit, trebuie sa stie ca le revin o serie obligaţii fiscale.

Documente de provenienţă pentru mărfuri

Documentele de provenienţă vor însoţi mărfurile, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării. Prin documente de provenienţă se înţelege, după caz, factura, avizul de însoţire a mărfii, borderou de achiziţie, documentele vamale, factura externă sau orice alte documente stabilite prin lege.

Inregistrarea fiscala a persoanelor fizice care au calitatea de comerciant – click aici

Efectuarea de acte sau fapte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, în condiţiile legii, constituie activităţi comerciale ilicite şi atrag răspunderea contravenţională sau penală, după caz, faţă de cei care le-au săvârşit, potrivit prevederilor art. 1, lit. e) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, republicată.

Utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale

Pentru vânzările de bunuri cu amănuntul, precum şi prestările de servicii direct către populaţie, operatorii economici au obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările şi completările ulterioare.

Calcularea impozitului la veniturile obtinute pe baza conventiilor civile – click aici

Întocmirea jurnalului de vânzări şi jurnalului pentru cumpărări

Contribuabilii care desfăşoară astfel de activităţi au obligaţia întocmirii jurnalului de vânzări şi a jurnalului pentru cumpărări în vederea stabilirii momentului depăşirii plafonului de scutire şi înregistrarea ca plătitor de TVA (35.000 euro, echivalentul în lei 119.000), potrivit pct. 62 (1) din Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, dat în aplicarea art. 152 alin. (6) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

De reţinut!

Potrivit art. 49, alin. 8 din Legea 571/2003, privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care desfăşoară activităţi pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit nu conduc contabilitatea în partidă simplă pentru activitatea respectivă, conform prevederilor Ordinului ministrului Finanţelor Publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Inregistrarea fiscala a persoanelor fizice care exercita profesii libere – click aici

via – www.finantevalcea.ro

Articolul precedentModel note explicative 13, 14, 15, 16 si 17 – pentru bilant contabil la 31.12.2011
Articolul următorAsociatiile de proprietari – modalitatile de remunerare ale persoanelor care presteaza activitati in cadrul acestora

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.