AcasăAsociatii proprietariRegimul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice pentru care platitor de...

Regimul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice pentru care platitor de venituri este asociatia de proprietari

Orice activitate desfasurata de o persoana fizica într-o relatie de angajare este activitate dependenta. Sumele încasate de persoana fizica atestata, angajata de asociatia de proprietari pentru functia de administrator, precum si de alte personae fizice angajate pentru servicii de întretinere si curatenie, reprezinta venituri din salarii (Legea nr.571/2003, art.7 si art.55).

Remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari potrivit legii privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezinta venituri asimilate salariilor (Legea nr.571/2003, art.55).

Determinarea impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor astfel obtinute se va face potrivit prevederilor art.57 din Codul fiscal :

– la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala
– în afara functiei de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta între venitul brut si contributiile obligatorii.

În scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se întelege :

– pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, ultimul loc înscris în carnetul de munca sau în documentele specifice care, potrivit reglementarilor legale, sunt asimilate acestora.
– în cazul cumulului de functii, locul declarat/ales de persoanele fizice.

Functia de baza poate fi declarata de angajat în conditiile legii si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii în baza unui contract individual de munca cu timp partial.

Veniturile primite de persoanele fizice (altele decât presedintele, administratorul si cenzorul) în baza unor contracte/conventii încheiate potrivit Codului civil, din punct de vedere fiscal pot fi considerate :

– venituri din activitati dependente daca se îndeplineste cel putin unul din criteriile prevazute la art.7 alin.1 pct.2.1 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare si se impoziteaza ca venituri asimilate salariilor. Criteriile sunt :
a) beneficiarul de venit se afla într-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce îi revin si modul de îndeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) în prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu înzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
c) platitorul de venit suporta în interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare în tara si în strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
d) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, în contul beneficiarului de venit.

– venituri din activitati independente daca sunt respectate criteriile prevazute în Normele metodologice pentru aplicarea art. 46 din Legea nr.571/2003 si se impoziteaza potrivit art. 52 din Codul fiscal sau art.78 din Codul fiscal în functie de optiunea beneficiarului de venit exprimata în contractul încheiat cu asociatia de proprietari. Criteriile sunt :
a) libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii;
b) riscul pe care si-l asuma întreprinzatorul;
c) activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti;
d) activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de întreprinzator în
conditiile legii.

Impozitarea potrivit art. 52 din Codul fiscal presupune obligatia platitorului de venit de a retine si de a vira impozitul prin retinerea la sursa reprezentând plati anticipata prin aplicarea la venitul brut a cotei de impunere de 10%.

Impozitarea potrivit art. 78 din Codul fiscal presupune obligatia platitorului de venit de a retine si de a vira impozitul prin retinerea la sursa prin aplicarea la venitul brut a cotei de impunere de 16%, impozitul fiind final.

Pentru veniturile din activitati independente obtinute în baza unui contract/conventie încheiata potrivit Codului civil, platitorul de venit are obligatia de a retine si vira contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, baza lunara de calcul la care se datoreaza contributiile individuale fiind venitul brut . (OUG nr.82/2010, art.III alin.17)
Nu se retin contributii individuale pentru veniturile realizate în baza contractelor/conventiilor încheiate potrivit Codului civil de persoanele fizice asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, precum si persoanelor care au calitatea de pensionari. (OUG nr.82/2010 – text integral, art.III alin.5)

via – finantearges.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!