Angajatii pot sa-si cumpere ochelari pe banii patronului

0
152

Desi in Romania legea are mai degraba caracter orientativ, exprimand un punct de vedere, asemeni unei directive europene, exista momente cand aplicarea devine obligatorie.

In Romania, adica in tara tuturor posibilitatilor, se poate sa fie aplicata si legea, mai ales daca ea urmeaza o reglementare deja introdusa in legislatia europeana. Din fericire, apartenenta noastra la Uniunea Europeana impune mentinerea si respectarea unor standarde, care, printre altele cuprind si o serie de legi pentru protejarea salariatilor.

Este adevarat ca se face foarte putin pentru cunoasterea acestor legi, adica pentru informarea salariatilor asupra drepturilor pe care le au in virtutea apartenenta la UE. Majoritatea sefilor institutiilor statului nici macar nu stiu de existenta unei Hotarari de Guvern prin care angajatorii sunt obligati inca de la data de 1 octombrie a anului trecut sa asigure salariatilor care petrec timp indelungat in fata calculatoarelor, gratuit, ochelari pentru corectia vederii pe langa un control oftalmologic periodic. De asemenea, angajatorii au datoria sa asigure salariatilor un program astfel incat sa beneficieze de un interval de pauza.

Pe de alta parte, conform Hotararii de Guvern 1028 din august 2006, protectia ochilor si a vederii lucratorilor poate fi asigurata din punctul de vedere al costurilor in cadrul sistemului national de sanatate.

Aceeasi lege prevede ca angajatorii sunt obligati sa acorde salariatilor, gratuit, ochelari pentru corectia vederii, dar si alte echipamente individuale de protectie, necesare activitatii prestate.

Ministerul Muncii a emis aceasta hotarare dupa ce a preluat directivele europene in domeniul asigurarii sanatatii si securitatii lucratorilor. Specialistii din domeniu spun ca aceasta lege a fost elaborata dupa ce in ultimii ani, salariatii din sistemul privat, care, in cea mai mare parte a cazurilor nu erau constituiti in organizatii sindicale, erau privati de anumite drepturi, care, figureaza totusi in Codul Muncii.

Angajatorii sunt nevoiti sa acorde salariatilor care lucreaza mult in fata computerului sau la diverse masini, precum cele de cusut, brodat, si care acuza probleme de vedere, ochelari gratuit. Si asigurarea unor consultatii medicale la medicul oftalmolog in regim de gratuitate intra tot in obligatiile angajatorului.

De asemenea, vor deveni obligatorii echipamentele de protectie pe care le va acorda firma in functie de specificul muncii depuse. In plus, in industria extractiva sau in cea de foraj de adancime, angajatorii trebuie sa prevada in mod expres conditii de evacuare si sa fie dotati cu echipe de salvare menite a scoate angajatii surprinsi in subteran.

via – www.ccib.ro/afacerea

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.