taxarea inversa pentru livrarile de imobile

1
244

Persoanele juridice care au achizitionat imobile sau terenuri pentru care constructia a fost demarata sau contractul de achizitie va fi semnat inainte de 31 decembrie 2007, iar receptia se face dupa 2008, vor beneficia, in continuare, de taxarea inversa in ceea ce priveste TVA, potrivit unui amendament la Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificarea Codului Fiscal, aprobat recent de Comisia de Buget, Finante si Piata de Capital a Senatului, informeaza Rompres.

Daca pana la 31 decembrie 2007, Codul Fiscal prevede ca o persoana impozabila, inregistrata in scopuri de TVA, este obligata sa aplice taxarea inversa, de la 1 ianuarie 2008, aceasta prevedere a fost elimitata, in urma modificarii aduse Codului Fiscal.

Potrivit initiatorului, senatorul Ionut Popescu, multe firme din domeniul constructiilor s-au plans de faptul ca, dupa eliminarea taxarii inverse, ele vor fi obligate sa plateasca o data in plus TVA statului, dupa 2008, dupa ce au facut operatiunea de taxare inversa cu cei de la care au contractat un imobil sau o cladire.

De exemplu, in prezent, in conditiile aplicarii masurilor simplificate, pe facturile emise, furnizorii sunt obligati sa inscrie mentiunea „taxare inversa“, fara sa inscrie taxa aferenta. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor inscrie taxa aferenta, pe care o evidentiaza atat ca taxa colectata, cat si ca taxa deductibila in decontul de taxa. Pentru aceste operatiuni supuse masurilor de simplificare nu se va face plata taxei intre furnizor si beneficiar.

Potrivit Executivului, eliminarea taxarii inverse la vanzarea de terenuri si cladiri, precum si la lucrarile de constructii-montaj, va duce la cresterea veniturilor bugetare, in medie cu trei miliarde de lei anual.

via – http://www.ccib.ro/afacerea/

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua,
    ma inscriu in amendamentul adus de Guvern la Ordonanta de Urgenta (Persoanele juridice care au achizitionat imobile sau terenuri pentru care constructia a fost demarata sau contractul de achizitie va fi semnat inainte de 31 decembrie 2007, iar receptia se face dupa 2008, vor beneficia, in continuare, de taxarea inversa in ceea ce priveste TVA, potrivit unui amendament la Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificarea Codului Fiscal, aprobat recent de Comisia de Buget, Finante si Piata de Capital a Senatului) si de aceea as dori cit mai multe informatii privind acest amendament. M-ati putea ajuta cu numarul amendamentului si data cind el a fost emis.

    Multumesc anticipat

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.