AcasăGeneralcomunicate

comunicate

Începând cu data de 1 ianuarie 2008 gestiunea şi plata prestaţiilor sociale se vor asigura de către Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, conform Planului de măsuri prioritare pentru integrarea europeană şi a angajamentelor asumate de România.
Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Prestaţii Sociale, prin care se va asigura un sistem unitar pentru plata şi managementul tuturor prestaţiilor sociale, aşa cum sunt definite prin Legea nr. 47/2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială.

Agenţia Naţională pentru Prestaţii Sociale, organ de specialitate cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, are în subordine agenţii pentru prestaţii sociale judeţene, respectiv în sectoarele municipiului Bucureşti. Agenţiile teritoriale sunt servicii publice deconcentrate.

Agenţia are următoarele obiective principale:
 administrarea fondurilor alocate de la bugetul de stat pentru plata prestaţiilor sociale;
 asigurarea unui sistem eficient şi integrat de gestionare şi plată a prestaţiilor sociale la nivel naţional;
 prevenirea fraudei în sistemul de acordare a prestaţiilor sociale;
 monitorizarea sumelor cheltuite din bugetul de stat pentru plata prestaţiilor sociale;
 organizarea şi asigurarea serviciilor de stabilire, evidenţă şi plată a prestaţiilor sociale;
 organizarea şi asigurarea unui sistem de evidenţă şi evaluare a beneficiarilor de prestaţii sociale;
 facilitarea accesului la prestaţii sociale a beneficiarilor;
 asigurarea furnizării necesare realizării politicilor şi strategiilor în domeniul asistenţei sociale.

În vederea realizării obiectivelor sale, Agenţia încheie o dată la 3 ani un contract de gestiune şi performanţă managerială cu Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse în care sunt stabiliţi indicatorii de performanţă managerială.

Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse exercită controlul asupra modului în care sunt implementate politicile naţionale elaborate în domeniul de competenţă al Agenţiei.

Preşedintele Agenţiei prezintă ministrului muncii semestrial rapoarte cu privire la stadiul îndeplinirii indicatorilor prevăzuţi în contractul de gestiune şi performanţă managerială.

Conducerea Agenţiei este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de un secretar general, înalt funcţionar public.

Mandatul preşedintelui este de 4 ani, cu posibilitatea reînnoirii.

Cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei sunt asigurate din fonduri alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse.

În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe Agenţia va prelua de la Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse atribuţiile şi responsabilităţile legate de administrarea, gestionarea şi plata prestaţiilor sociale.

Informaţii de background

În baza strategiei Uniunii Europene, definită la Lisabona, România s-a angajat prin Legea nr. 47/2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială în direcţia unei abordări globale a politicilor de dezvoltare socială. Legea nr. 47/2006 privind sistemul naţional de asistenţă socială, prevede realizarea unui mecanism unic de organizare a sistemului de asistenţă socială, a modalităţilor de finanţare, a tipurilor de prestaţii, a beneficiarilor şi a nevoilor de acordare a prestaţiilor sociale.

via – www.gov.ro

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!