Important pentru persoanele fizice autorizate

2
229

Potrivit prevederilor Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent pentru obtinerea autorizatiei prevazute de lege si a certificatului de inregistrare in registrul comertului solicitantii trebuie sa depuna documentatia necesara la primaria din raza teritoriala in care isi au domiciliul sau resedinta.

Dupa obtinerea certificatului de inregistrare persoana fizica autorizata trebuie sa obtina stampila si ulterior sa se inregistreze la administratia financiara.

Persoana fizica autorizata pentru a inregistra operatiunile financiare trebuie sa detina:

• Registrul incasari si plati
Facturier si chitantier
Registrul inventar (in acesta se include obiectele
de
inventar si mijloacele fixe)
Registrul unic de control (acesta este optional)

Persoana fizica autorizata nu poate avea statut de angajat, insa pentru a i se inregistra vechimea in munca, trebuie sa incheie un contract cu casa de pensii. Contributiile pe care trebuie sa le achite persoana fizica autorizata sunt egale cu 29% din venitul pe care il declara, dar care nu poate fi mai mic de 318 lei.

Deasemenea, persoana fizica autorizata are obligatia sa incheie un contract de asigurari de sanatate, iar contributiile pe care trebuie sa le achite sunt de 6,5 % din venitul minim pe economie.

Daca cel ce incheie contractul cu casa de asigurari de sanatate nu a platit pana in prezent contributiile catre stat, in momentul incheierii contractului se va obliga sa plateasca cotizatia aferenta fiecarui an, dar cumulate pe ultimii 5 ani.

Venitul declarat la casa de pensii nu are legatura cu venitul declarat pentru plata impozitului.

Potrivit O.U.G. 28/ 25.03.1999 publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 75 din 21.01.2005 pentru desfasurarea activitatilor ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implica crearea unei societati comerciale, precum si activitatile economice desfasurate in mod independent de persoanele fizice autorizate potrivit legii, cu exceptia activitatilor de taximetrie auto pentru marfuri si persoane nu au obligatia de a avea casa de marcat.

via – http://www.ccib.ro/afacerea/

Anunțuri publicitare

2 COMENTARII

  1. sunt pfa din aprilie 2007 va rog sa-mi spuneti ce obigatii am fata de casa de pensii.

    pot face o carte de munca daca lucrez in alta parte.
    cum este recunoscuta vechimea in munca la pfa

  2. buna ziua! am si eu o intrebare: sunt pfa de cca 2 ani si as dori sa stiu daca pe langa impozitul de 16% mai trebuie sa cotizez undeva cas, cass ,somaj, etc ca sa pot beneficia de indemnizatia pt cresterae copilului (85% din venit).astept raspuns va multumesc ! andreea tudorache

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.