AcasăGeneralatentie intreprinzatori

atentie intreprinzatori

Ministerul Economiei si Finantelor a publicat recent proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede o serie de modificari la capitolele TVA, impozit pe profit, impozit pe venit si accize, informeaza NewsIn.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, modificarile aduse legislatiei comunitare, incepand cu 1 ianuarie 2007, in domeniul TVA au impus transpunerea acestora in Codul Fiscal.

Armonizarea reglementarilor Codului Fiscal cu cele comunitare la TVA au impus modificarea definitiei produselor accizabile, pentru care se aplica reguli diferite in sensul TVA, a prevederilor referitoare la exigibilitatea livrarilor si achizitiilor intracomunitare, a bazei impozabile a achizitiei intracomunitare. De asemenea, au fost transpuse prevederile directivei privind scutirile la import, a scutirilor in tara, in special in ce priveste operatiunile financiar-bancare.

Tot la capitolul TVA, a fost eliminata prevederea, introdusa la 1 ianuarie 2007, privind taxarea inversa sau simplificata pentru lucrarile de constructii-montaj, intrucat a determinat o decalare in timp nefavorabila pentru incasarea taxei la bugetul de stat.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, firmele care realizeaza lucrari de constructii-montaj au dificultati deosebite in ceea ce priveste incadrarea corecta a operatiunilor in aceasta categorie din cauza complexitatii Grupei 45 din CAEN si, din acest motiv, a crescut numarul de cereri de rambursare a TVA din partea constructorilor care cumparau cu TVA materialele necesare realizarii lucrarilor de constructii-montaj, dar facturau fara sa colecteze TVA in regim simplificat catre beneficiari care erau inregistrati in scopuri de TVA si obligati la plata TVA prin taxare inversa.

Proiectul prelungeste pana pe 31 decembrie 2011 plata TVA in vama pentru importuri, urmand ca numai incepand cu anul 2012, cand, potrivit notei de fundamentare, Romania isi va fi intarit sistemul de control al TVA, sa fie din nou aplicabile masurile de plata simplificata a TVA pentru toti importatorii, asa cum se aplica in prezent pentru cei care realizeaza importuri in anul precedent de cel putin 150 milioane lei.

Acelasi proiect amana pentru 2010 generalizarea sistemului aplicat, de la 1 ianuarie 2007, de catre societatile bancare la plata impozitului pe profit si care ar fi trebuit sa fie pus in practica pentru toti contribuabilii de la 1 ianuarie 2008. Sistemul stabileste plati anticipate trimestriale in contul impozitului pe profit anual.

In domeniul impozitului pe veniturile obtinute din Romania, proiectul a extins impunerea castigurilor din transferul titlurilor de participare obtinute de persoane nerezidente si la alte categorii de instrumente financiare.

Proiectul introduce in categoria veniturilor neimpozabile pentru organizatiile nonprofit, organizatiile sindicale si organizatiile patronale veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare, pentru pagubele produse la activele corporale proprii, altele decat cele care sunt utilizate in activitatea economica, precum si sumele primite din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice.

Alte modificari la impozitul pe venit vizeaza majorarea plafonului lunar privind venitul neimpozabil din pensii de la 900 lei la 1.000 lei, precum si includerea in veniturile impozabile ale persoanelor fizice a castigurilor la jocuri de noroc tip cazino si masini electronice, nefiscalizate in prezent.

La capitolul accize, proiectul transpune, de asemenea, prevederi comunitare.

Nota de fundamentare evalueaza impactul financiar asupra bugetului general consolidat, in 2007, cat si pentru urmatorii cinci ani. Masura privind prelungirea perioadei de plata a TVA in vama se estimeaza ca va avea influente pozitive de cash-flow asupra veniturilor bugetare de 1,79 miliarde lei in 2008 si de pana la 2,98 miliarde lei in 2011.

Eliminarea taxarii inverse la TVA pentru lucrarile de constructii-montaj si livrarea de cladiri, parti de cladiri si terenuri ar urma sa aiba influente pozitive de cash-flow asupra veniturilor bugetare de 2,49 miliarde lei in 2008 si de pana la 3,34 miliarde lei in 2011.

via – http://www.ccib.ro/afacerea/


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura