„MBA-uri” pentru contabili la Bucuresti

2
239

ACCA (Asociatia de Autorizare a Contabililor) a infiintat in Romania un birou local care va avea responsabilitati si pentru relatiile cu Bulgaria si Republica Moldova. Asociatia organizeaza examene pentru obtinerea calificarii ACCA sau a unei diplome in Financial Management, precum si a unui certificat in International Auditing. „Datorita numarului mare de studenti romani inscrisi la examenele ACCA din Europa s-a luat decizia deschiderii unui birou si in Romania”, explica Oana Neacsu, administrative assistant ACCA Romania. „Unul dintre cele mai mari avantaje ale calificarii ACCA este varietatea si gradul de specializare ale subiectelor. Desi in multe privinte este asemanatoare cu un MBA, ACCA este mult mai mult decat atat, nefiind egalat ca resurse sau recunoastere la nivel mondial”, explica Andreia Manea, head of ACCA Romania, Bulgaria si Moldova. ACCA are doua sesiuni de examene pe an, in iunie si in decembrie in care se pot da pana la patru examene. Pentru acestea, studentii pot invata individual sau pot apela la companii din piata care furnizeaza cursuri.

sursa – ziarul financiar – www.zf.ro

Articolul precedentse cauta junior accountant
Articolul următorBirouri de asistenta la Fisc

2 COMENTARII

 1. As dori sa aflu mai multe detalii privind ACCA: conditii de inscriere, admitere, taxe etc..

 2. ACCA este cea mai mare asociatie contabila din lume care in acelasi timp cunoaste si cea mai rapida dezvoltare. ACCA are peste 410,000 membri si studenti in 170 de tari.

  Pe scurt pentru a deveni membru ACCA trebuie trecute 14 examene in limba engleza, (care acopera o gama de subiecte financiare si de management, impartite in doua module: Professional si Fundamentals – impartit la randul lui in Skills si Knowledge), de asemenea sa aveti trei ani de experienta de lucru relvanata care se poate dovedi, experienta obtinuta inainte, in timpul sau dupa ce ati trecut cele 14 examene si sa completati online un modul legat de etica. Membrii ACCA devin automat (in urma unui interviu) membrii CECCAR si/sau CAFR.

  Cele 14 examene se pot sustine pe parcursul a 10 ani, dar majoritatea studentilor nostri le termina in aproximativ trei-patru ani. ACCA organizeaza doua sesiuni de examene in fiecare an (in iunie si decembrie) examene care se dau in Bucuresti. In cadrul fiecarei sesiuni puteti sustine pana la patru examene.

  Inregistrare

  Pentru a putea sustine examenele ACCA trebuie mai intai sa va inregistrati ca student ACCA. Aceasta inregistrare initiala se poate face fie online (mai multe informatii accesand: http://www.accaglobal.com/join/register/online) fie solicitand un formular de inregistrare initiala printat de la biroul ACCA local. In ambele cazuri trebuie sa-mi dati documentele suport (cele detaliate in anexa) pentru a le putea trimite la biroul ACCA UK si trebuie sa va achitati taxa de inregistrare initiala (62 GBP). Oricum, in cazul in care va veti decide sa completati forumularul scris, va stau la dispozitie pentru a va fi de ajutor in completarea lui. Datele mele de contact sunt cele din semnatura electronica a e-mailului.

  Pentru inregistrarea ca student aveti doua date cheie pe parcursul anului: ca sa puteti sustine examene in sesiunea din decembrie trebuie sa va inscrieti ca student pana pe 1 august (data la care actele dvs. trebuie sa ajunga la biroul local din Romania, pentru a putea fi trimise mai departe la biroul din UK pana pe 15 august), iar ca sa puteti sustine examene in sesiunea din iunie trebuie sa va inscrieti ca student pana pe 15 decembrie (data la care actele dvs. trebuie sa ajunga la biroul local din Romania, pentru a putea fi trimise mai departe la biroul din UK pana pe 31 decembrie). Serviciul de inscriere si trimitere a actelor este un serviciu ale carui costuri sunt in intregime suportate de ACCA Romania. La aproximativ sase saptamani dupa trimiterea formularului de inregistrare impreuna cu documentele suport, dupa ce va va fi acceptata inregistrarea, veti primi un Student Information Pack de la ACCA care contine.

  – cardul dumneavoastra de student

  – programa examenelor

  – informatii privind schema ACCA/Oxford Brookes

  – organizarea examenelor inclusive programarea examenelor

  – Acces la trainee development matrix care detaliaza cerintele minime legate de posibilitatea de a deveni membru

  Veti primi de asemenea exemplare lunare ale revistei studentilor ACCA Student Accountant continand informatii importante privind examenele viitoare, articole tehnice privind programa, stiri si alte informatii utile.

  Echivalari

  Pe formularul de inregistrare initiala aveti o rubrica de echivalari pe care le puteti solicita pe baza calificarilor obtinute anterior. Aceasta inseamna ca veti obtine scutiri de la anumite examene pe baza pregatirii dumneavoastra academice. Echivalarile se acorda in urmatorul fel: pentru diploma de contabilitate – patru echivalari, pentru diploma contabilitate impreuna cu alt subiect (de exemplu finante-contabilitate) 3 echivalari, diploma in domeniul financiar 3 echivalari, diploma de expert contabil CECCAR 3 echivalari, diploma de afaceri si management o echivalare, diploma in drept o echivalare, MBA trei echivalari, alte diplome: nici o echivalare. De mentionat ca daca aveti mai multe calificari numarul de echivalari nu se cumuleaza, ele fiind disponibile pentru aceleasi examene de cele mai multe ori.

  Echivalarile trebuie platite la fel ca examenele. Dupa ce veti sti ce echivalari ati primit, odata cu primirea Student Information Pack, va puteti inscrie la examenele ACCA – pentru a va inscrie la sesiunea din decembrie termenul limita este 15 octombrie, iar pentru a va inscrie la sesiunea din iunie termenul limita este 15 aprilie. La examene, va puteti inscrie fie online prin contul dumneavoastra personal ACCA fie completand niste formulare (pe care le veti primi prin posta de la ACCA UK) pe care dupa ce le completati trebuie sa le dati biroului local ACCA.

  Taxe

  Inregistrarea initiala 64 ₤

  – pentru examenele din Partea Skills: 47 ₤ pe examen

  – Partea Knowledge 55 ₤ pe examen

  – Partea Professional 63 ₤ pe examen

  In calitate de student veti mai plati si o cotizatie anuala de student de 64 ₤ care este scadenta la 1 ianuarie dupa data inregistrarii. Acestea sunt toate taxele percepute de ACCA.

  Toate taxele se platesc direct in Marea Britanie si doar in GBP. Exista mai multe modalitati de plata: online, transfer bancar, cec, telefonic etc. Ideal ar fi ca dosarul de inscriere sa contina si dovada platii (fie prin completarea detaliilor unui card prin care se pot face operatiuni online pe formularul de inregistrare, fie copie dupa transferul bancar in care sa se vada clar ca ati facut plata pentru inscriere ca student ACCA si sa apara si numarul de formular pe care l-ati completat, fie prin trimiterea unui cec). Pentru transfer bancar, veti gasi detaliile bancare ale ACCA in anexa.

  Pregatirea pentru examene

  Puteti studia pentru examenele ACCA fie individual fie apeland la partenerii acreditati ACCA care exista in Romania pentru oferte de cursuri, intrucat ACCA nu ofera cursuri pentru calificarile noastre, noi oferind doar structura educationala, programa:

  Companii care ofera cursuri ACCA:

  BPP International Bucharest, http://www.bpp.com; 32-34 Magheru Blvd, Sector 1, E-mail: [email protected] ; tel: +40 21 212 25 91, Fax: +40 21 212 24 22;

  ATC International Bucharest, http://www.atc-global.com Calea Victoriei nr 224, Sector 1, Bucuresti Tel / fax +40 (21) 314 48 90 e-mail: [email protected]

  IRECSON-Colegiul ACCA, http://www.irecson.ro ; e-mail: [email protected] ; Tel: +4021.314.18.90 Fax: +4021.313.17.32)

  Intrucat birourile ACCA locale nu comercializeaza materiale pentru studiu va rog sa apelati tot la companiile de mai sus pentru a vedea ce optiuni va pot pune ei la dispozitie (tarifele si pentru materiale si cursuri sunt diferite de la caz la caz).

  Se poate ca biroul ACCA sa aiba un set de carti ACCA dar doar pentru consultare. Va rog sunati inainte pentru disponibilitatea acestora.

  Daca doriti sa aveti cartile dumneavoastra personale si nu puteti face rost de ele din Romania veti gasi datele de contact ale editurilor autorizate de catre ACCA pentru a publica manuale accesand urmatorul link: http://www.accaglobal.com/students/publications/publishers. Veti putea astfel sa comandati manualele direct din Marea Britanie si tot asa veti vedea ce preturi au fiecare.

  Se poate de asemenea sa studiati online pentru examane; mai multe informatii accesand site-ul: http://www.accaglobal.com/students/study_exams/tuition/distance.

  Orice varianta de studiu alegeti recomand citirea inainte a resurselor online puse la dispozitie gratuit de catre ACCA: http://www.accaglobal.com/students/study_exams/qualifications/acca_choose/acca/fundamentals/ab/ pentru fiecare examen – fostele subiecte de examen, comentariile examinatorilor etc.

  CERTIFIED ACCOUNTING TEHNICIAN consta

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.