AcasăGeneralcalvarul fiselor fiscale

calvarul fiselor fiscale

Cei care au realizat anul trecut venituri din activitati independente, din actiuni, inchirieri sau asocieri vor depune si anul acesta declaratia de venit. Termenul-limita: 15 mai – via www.cotidianul.ro

Persoanele fizice care au realizat in 2006, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din activitati independente, din inchirieri si din activitati agricole determinate in sistem real sint si anul acesta obligate sa depuna declaratia de venit. Termenul pina la care declaratiile pot fi depuse la Administratia Financiara este 15 mai inclusiv. Declaratia poate fi depusa si dupa aceasta data, dar cu achitarea unei amenzi de 10 pina la 100 RON.

Vine prin posta
Actul poate fi depus direct la ghiseul organului fiscal sau poate fi trimis prin posta. Prin posta sint doua variante. In prima varianta, poate fi folosit plicul autoadresat trimis de Administratia Fiscala (ANAF). In acest caz, contribuabilii trebuie sa completeze formularele, conform instructiunilor incluse in pachetul informational primit, iar apoi sa le introduca in plicul destinat transmiterii si sa-l depuna la cel mai apropiat oficiu postal. Plicurile de la ANAF vor incepe sa ajunga la contribuabili in aprilie. Potrivit unor estimari ale ANAF, numarul celor care trebuie sa depuna declaratia de venit in acest an se ridica la circa 400.000.
In situatia in care pachetul informational de la ANAF nu vine, desi persoana stie ca are venituri care trebuie declarate, poate descarca „Formularul 200“ de pe pagina de web a ANAF (anaf.mfinante.ro, modulul Asistenta contribuabili, submodul Persoane fizice, sectiunea Formulare). Apoi, pe plic trebuie trecuta adresa Administratiei Fiscale de care apartine.
In ambele cazuri, cel care depune declaratia de venit trebuie sa solicite lucratorului postei o recipisa care constituie dovada respectarii obligatiei de declarare a veniturilor realizate in anul fiscal 2006. Ideal ar fi ca declarantul sa pastreze acasa o copie de pe declaratia de venit, ca in cazul in care cea trimisa se pierde sa nu mai fie nevoit sa completeze din nou formularul.
Declaratia privind venitul realizat se completeaza pentru fiecare sursa si categorie de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.
Formularul se completeaza si de catre cei care au realizat cistiguri/pierderi din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare pentru care exista obligatia stabilirii cistigului sau pierderii nete. Declaratia nu se completeaza pentru veniturile din tranzactionarea titlurilor dobindite gratuit in cadrul Programului de privatizare in masa, pentru care impunerea este finala.

Activitatile independente
In afara de veniturile din agricultura si de cele din inchirieri, se declara cele din activitati independente, o categorie la care intra mai multe tipuri de venituri.
Una dintre categorii consta in activitatile comerciale, adica venituri din fapte de comert si prestari de servicii, altele decit cele din profesii libere, precum si practicarea unei meserii.
Declaratia mai trebuie depusa de cei cu venituri din profesii libere (medici, avocati, notari, auditori financiari, consultanti fiscali, experti contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, arhitecti etc.). Se mai declara veniturile din drepturi de proprietate intelectuala (brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci, know-how, drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor etc.).
Contribuabilii care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala de la mai multi platitori depun o singura declaratie.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura