AcasăGeneralarticol interesant

articol interesant

TVA, Uniunea Europeana si serviciile electronice
Bogdan Manolea – revista Linkhttp://www.link2ec.ro/index.php?id=34&art=4

Pentru ca din 1 Ianuarie 2007, Romania este deja membra a Uniunii Europene cred ca e important sa incercam sa clarificam citeva aspecte legate de chestiunile mai putin discutate pina acum in ceea ce priveste comertul electronic si Uniunea Europeana.
Cum domeniul comertului electronic este reglementat destul de unitar in Uniunea Europeana, nu vor fi diferente semnificative de la o tara la alta. Altfel spus, un furnizor de orice fel de servicii pe Internet, prin inregistrarea sa legala in Romania (nimic spectaculos – inregistrare la Registrul Comertului si la organele competente fiscale) va putea sa-si ofere serviciile si produsele oriunde pe Internet catre alti cetateni ai UE, fara a fi nevoit sa plateasca orice taxe suplimentare. Si reciproca este la fel de adevarata, deci orice furnizor inregistrat conform legislatiei respective din tara membra a UE va putea sa ofere produse si servicii cetatenilor romani, fara vreo formalitate sau taxa suplimentara.
Pina aici toate bune si frumoase, numai ca exista o exceptie de la regula de mai sus. Execeptia face referire la serviciile furnizate electronic si a fost introdusa in Mai 2002 pe o perioada limitata, si apoi extinsa pina pina in Decembrie 2008. (pentru amatorii de texte legislative este vorba de Directiva 2002/38/EC si Regulamentul 792/2002). S-a incercat sa se creeze un cadru fiscal egal pentru furnizorii din UE si din afara UE in cazul serviciilor furnizate electronic, dar si in cazul serviciilor de televiziune si radio. Astfel, s-au stipulat doua reguli importante:

  • Cind aceste servicii sunt furnizate de persoane juridice stabilite in UE pentru cumparatori din afara UE, ele sunt exceptate de la plata TVA.
  • Cind aceste servicii sunt furnizate de persoane juridice stabilite in afara UE pentru cumparatori din UE, trebuie sa includa TVA, dar furnizorii din afara UE pot sa isi faca un singur punct de contact pentru plata TVA

Ce se include in acest termen de servicii furnizate electronic (enumerarea nu este exhaustiva):

  • Furnizarea si gazduirea de site-uri informatice, intretinerea de la distanta a programelor si echipamentelor.
  • Furnizarea si actualizarea programelor informatice.
  • Furnizarea de imagini, texte si informatii si punerea la dispozitie a unor baze de date.
  • Furnizarea de muzica, filme si jocuri, inclusiv jocuri de noroc si pariuri, si de emisiuni si manifestari politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice si de divertisment.
  • Furnizarea de servicii de invatamant la distanta.

Aceste reguli nu se aplica:

  • Furnizarii de download gratuit, acces gratuit la informatie sau a funizarii de servicii unde Internetul este doar mijlocul de comunicare (de ex. O consultanta trimisa prin e-mail)
  • Oferirii online de bunuri fizice care sunt trimise prin mijloacele traditionale
  • In cazul serviciilor de telecomunicatii

Aceste reguli au o importanta practica in special in cazul relatiei cu consumatorii din cadrul Uniunii Europene. Practic, toti furnizorii de servicii electronice din Romania vor trebui sa se conformeze urmatoarelor reguli:

  • in situatia in care cumparatorul este din afara UE, nu trebuie sa se puna TVA la serviciile prestate
  • in situatia in care cumparatorul este din UE, dar este o persoana fizica (consumator), situatia ramina neschimbata, deci trebuie adaugat TVA la nivelul tarii de origine al vinzatorului (adica Romania)
  • in situatia in care cumparatorul este din UE si este o persoana juridica, acesta va trebui sa plateasca taxa pe valoare adaugata aferenta acestor servicii catre autoritatile romane (reverse charge – taxare inversa). In acest caz, insa, factura trebuie sa contina referirea la taxarea inversa a TVA. Trebuie sa recunosc ca nu sunt un expert in chestiuni contabile sau fiscale, dar, din ce am studiat, procedura “taxare inversa” este impusa in UE in anumite situatii (serviciile electronice fiind una din ele) si prin aceasta cumparatorul-persoana juridica isi va putea deduce (total sau partial) TVA-ul.

De asemenea, este important de precizat ca actele normative europene au fost implementate in Romania in ultimele modificari aduse codului fiscal, (inclusiv normele metodologice). Vezi in special art 125^1 pct. 26, art. 133, lit g) pct.12, ca si art 153^4 si urmatoarele. De ajutor va poate fi si informatia existenta pe paginile web ale Uniunii Europene pe tema “VAT electronic services” – http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/vat/traders/e-commerce/index_en.htm

Succes la vinzari si la discutiile cu contabilii ai autoritatile fiscale!

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!