AcasăGeneralNoua fiscalitate pentru persoane fizice autorizate

Noua fiscalitate pentru persoane fizice autorizate

Prin modificarile aduse Codului Fiscal prin Legea nr. 343/2006, incepand cu 1 ianuarie 2007, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, s-a creat posibilitatea de a opta sa fie impozitate – direct la sursa platitoare a venitului – prin impunerea venitului brut prin retinere la sursa cu cota de 10% (modalitate de impozitare care exista si pana la data de 1 ianuarie 2007), iar impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat de catre platitorul venitului pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, urmand ca regularizarea de pana la 16% din venitul net sa se realizeze ulterior, pe baza declaratiei de venit depuse de respectivul contribuabil pana pe data de 15 mai a fiecarui an, sau
– numai la contribuabilul beneficiar al venitului – prin impunerea cu cota de 16% aplicata asupra venitului brut. Acest impozit este final, ceea ce inseamna ca pentru aceasta categorie de venit nu se pot aplica cheltuieli deductibile.
Optiunea de a fi impozitat cu cota de 16% la contribuabil, iar nu prin retinere la sursa (cu 10% si regularizare ulterioara) trebuie exercitata de catre respectiva persoana fizica daca obtine venituri din prestarea de activitati in baza contractelor/conventiilor civile la momentul incheierii fiecarui contract/conventie prin inserarea unei clauze exprese in acest sens. in cazul in care prin contractul respectiv contribuabilul nu a precizat modalitatea de impozitare, platitorul de venit va fi cel obligat sa retina 10% din fiecare suma achitata persoanei fizice si sa plateasca acest impozit la bugetul de stat.
Prin aceasta modificare a Codului Fiscal s-a realizat un pas relevant in modalitatea de impozitare a persoanelor fizice, liberalizandu-se piata contractelor/conventiilor civile si creandu-se o �existenta fiscala� certa pentru veniturile obtinute de catre orice persoana fizica pe baza acestor contracte civile fara sa fie necesar ca respectiva persoana fizica prestatoare a serviciilor sa fie supusa vreunei proceduri speciale de inregistrare sau autorizare. In linii generale, tot ce trebuie sa faca o astfel de persoana este sa mentioneze in fiecare contract ca opteaza pentru impozitul final de 16%, sa-si declare acest venit la Fisc si sa faca platile (anticipate) impozitului. Modificarea este relevanta intrucat se aliniaza si cadrului fiscal existent in numeroase state membre UE.
Cu toate acestea, un element care trebuie avut in vedere de ambele parti care intra intr-o astfel de conventie este ca activitatea pe care o va presta persoana fizica sa nu fie dintre cele considerate de Codul Fiscal profesii liberale, si anume: medic, avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament valori mobiliare, arhitect sau alta profesie reglementata.
Vestea buna este si pentru persoanele fizice al caror venit anual impozabil era stabilit pe baza de norme de venit, bine-cunoscutele PFA-uri. Aceasta posibilitate este in continuare recunoscuta de Codul Fiscal pentru persoanele fizice autorizate care realizeaza, in mod individual si fara angajati, venituri din activitati independente si desfasoara activitati cuprinse in Nomenclatorul activitatilor pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, stabilit anual prin ordin al Ministerului Finantelor Publice. Directiile generale ale finantelor publice teritoriale au obligatia de a stabili si publica anual normele de venit inainte de data de 1 ianuarie a anului in care urmeaza a se aplica normele respective. —

via – http://www.mnmcontab.ro/ si – www.sfin.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!