interesant

0
195

Cum se inregistreaza in contabilitate o polita de asigurare de pensie privata pentru asociatul unic care este si administratorul societatii? Acest contract este pe numele societatii pentru administratorul care beneficiaza doar de dividende.

Potrivit Codului fiscal si a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, cu modificarile si completarile ulterioare, se incadreaza la cheltuieli deductibile limitat cheltuielile inregistrate de angajator in numele unui angajat, la schemele facultative de pensii ocupationale, efectuate potrivit Legii nr. 249/2004 privind pensiile ocupationale, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 200 de euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Mai sunt deductibile fiscal cheltuielile cu primele de asigurare platite de angajator, in numele angajatului, care sunt incluse in veniturile salariale ale angajatului, conform prevederilor titlului III – �??Impozitul pe venit�??.

In cazul prezentat de dumneavoastra este vorba insa de cheltuieli cu prime de asigurare platite de societate in numele asociatului, care nu are calitatea de salariat. Acestea reprezinta cheltuielile facute in favoarea actionarilor sau asociatilor si, conform prevederilor legale, sunt cheltuieli nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Pe de alta parte, conform prevederilor titlului III – �??Impozitul pe venit�??, primele de asigurari suportate de orice entitate pentru o persoana fizica in legatura cu care platitorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii, reprezinta venituri din alte surse.

Impozitul pe acest venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii primelor de asigurare de catre societate, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final si se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Articolul precedentintrebari si raspunsuri – cu sprijinul www.capital.ro
Articolul următorarticol capital

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.