„ Pentru contabilitate și salarizare – recomandăm NextUp ”
Încetarea raportului de muncă dintre angajat și angajator reprezintă finalizarea relației de muncă dintre cele două părți și se concretizează prin încetarea contractului individual de muncă.
Codul muncii prevede trei modalități principale în care poate înceta contractul individual de muncă(CIM) al unui angajat, după cum urmează:
1.încetarea de drept în cazurile stabilite prin lege
2. încetarea contractului individual de muncă prin acordul părților la o dată convenită de acestea, în care cele două părți au ajuns la un acord comun privind încetarea raporturilor de muncă
3. ca urmare a voinței unilaterale a uneia dintre părți, prin demisie sau concediere, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
La încetarea contractului individual de muncă, indiferent de motivul încetării colaborării dintre angajat și angajator, angajatorul este obligat să elibereze angajatului anumite documente, astfel:
H.G. nr.905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților prevede că, la încetarea activității salariatului, angajatorii au obligația să îi elibereze acestuia o adeverință care să ateste activitatea desfășurată în cadrul companiei, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, precum și un extras din Revisal.
Adeverința de vechime este documentul oficial care atestă perioada în care angajatul a lucrat la un anumit angajator și furnizează informații privind durata activității salariatului, funcția/meseria, datele de identificare ale salariatului și ale angajatorului, informații despre contractul individual de muncă, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate.
ReGES înseamnă Registrul General de Evidență a Salariaților și este un sistem informatic gestionat de Inspecția Muncii, angajatorii fiind obligați să înregistreze informații referitoare la salariații lor în acest sistem.
Extrasul Revisal confirmă, în mod oficial, faptul că angajatorul a înregistrat datele angajatului în sistem și oferă o imagine asupra istoricului său contractual, privind: data angajării, modificările contractului,tipul contractului,norma de muncă, salariul, funcția/meseria, data încetării, etc.
Ambele documente sunt importante pentru protejarea drepturilor angajatului, pentru ocuparea unui nou loc de muncă, participare la concurs sau pentru accesarea anumitor beneficii sociale sau financiare.
NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOK – CLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneare la blog – via e-mail”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOK – CLICK AICI, DAR SI UNUL DE TELEGRAM – CLICK AICI.
În cazul în care fostul salariat solicită, în scris, angajatorul este obligat să îi elibereze acestuia un extras din registrul electronic de evidență a salariaților, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registrul electronic de evidență și din dosarul personal, termenul fiind de cel mult 15 zile de la data solicitării.
În cazul în care, la momentul solicitării, angajatorul se află în procedura de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, obligația eliberării adeverinței revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar, în termen de maxim 60 de zile calendaristice.
În situația în care angajatorul este desființat fără ca activitatea acestuia să fie continuată de un alt angajator, obligația de a elibera adeverințele de vechime o au operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice în a căror păstrare se află documentele provenite de la angajatorul desființat. Serviciile prestate se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Naţionale.
Foștii salariații mai pot solicita angajatorului și documente din dosarul personal, în copie certificată pentru conformitate cu originalul de către reprezentantul legal al angajatorului, termenul fiind de 15 lucrătoare, în acest caz.
Chiar dacă nu există o reglementare legală care să impună, un document util la încetarea relației de muncă este nota de lichidare.
Pentru angajator, nota de lichidare este o dovadă a faptului că societatea nu are datorii către salariat, iar pentru salariat că nu are debite neachitate către companie, respectiv, că a predat toate bunurile pe care le-a avut în folosință pe parcursul raportului de muncă (telefon, laptop, mașină de serviciu, etc.).
Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj
🔍 ALTE RESURSE UTILE – DIN ULTIMA PERIOADA: 🔍
✅ – HAI SA AJUTAM! – Solicitare sprijin pentru Asociația Literata. Va mulțumim anticipat tuturor! – click aici sau click aici (F 177)
⏰ – RESURSE UMANE / CODUL MUNCII – ULTIMELE NOUTATI – CLICK AICI
▶️ – TOTUL DESPRE BILANTUL LA 31.12.2024 – CLICK AICI
💡- NOUTATILE LEGISLATIVE (LA ZI) – CLICK AICI
✅ – SECTIUNE MODIFICARI IN DOMENIUL TVA – click aici
⚠️ – CUM STAI LA CURENT CU NOUTATILE FINANCIAR-CONTABILE – CLICK AICI
✅ ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE „SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM! ⚠️ CONTABILI PE FACEBOOK ⚠️ – CLICK AICI
Buna ziua!
Avand in vedere Legea 283/13.11.2024, care modifica Codul muncii si HG 1505/2024, care stabileste salariul minim brut lunar de 4050 lei, incepand cu 01.01.2025.
De asemeni, HG 1505/2024, stabileste un salariu minim orar este de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună.
Pentru un angajat cu norma partiala de 1 ora/ zi, care este calculul corect in stabilirea salariului brut:
1. 4050 lei/8 ore=506,25 lei (salariul brut lunar de 507 lei)
In lunile cu un numar intre 18 si 20 zile lucratoare pe luna salariul minim orar va fi 28,16 lei/ora si 25,35 lei/ora.
Insa in lunile cu un numar intre 21 si 23 zile lucratoare pe luna salariul minim orar va fi 24,14 lei/ora si 22,04 lei/ora.
2. 4050lei/165,334*23, adica 564 lei/luna, adica un salariu brut care acopera un salariu minim orar, pentru zile lucratoare intre 18-23 zile /luna.