AcasăCodul munciiITM (oficial) - acțiune de control în domeniul ”Depozite” (cod CAEN 5210)

ITM (oficial) – acțiune de control în domeniul ”Depozite” (cod CAEN 5210)

În perioada 25 ianuarie – 31 ianuarie 2022, inspectorii de muncă din cadrul ITM au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul depozite, cod CAEN 5210.

Acțiunea, de tip ,,Campanie Națională”, a avut ca obiectiv principal diminuarea muncii nedeclarate și totodată informarea lucrătorilor, angajaților și angajatorilor cu privire la consecințele negative, atât din punct de vedere social cât și economic pe care le generează munca fără forme legale.

Este dovedit faptul că munca nedeclarată constituie un fenomen extrem de nociv, cu dezavantaje majore atât pentru angajatori cât și pentru lucrători.

Astfel, când apelează la lucrători fără a le întocmi contract individual de muncă, angajatorul este lipsit în totalitate de instrumentul prin care îl poate responsabiliza pe lucrător, se expune riscului de a nu obține rezultatele cantitative dar mai ales calitative iar în cazul producerii unor abateri de natură disciplinară, patrimonială sau crearea de alte prejudicii, este evident că nu poate dispune de mijloacele prevăzute de legislația muncii pentru soluționarea unor astfel de situații.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

În detrimentul lucrătorului este și prestarea muncii la negru, acesta fiind foarte vulnerabil în ceea ce privește protecția socială, asigurarea condițiilor de muncă și nu în ultimul rând, fără o înțelegere scrisă materializată în contractul individual de muncă, plata muncii prestate devine incertă.

Dat fiind specificul activității, respectiv prestarea muncii în depozite, un domeniu susceptibil de altfel pentru utilizarea nelegală a muncii minorilor și tinerilor, inspectorii de muncă au urmărit cu precădere depistarea unor astfel de situații, insistând de asemenea pe determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă înainte de începerea activității, de a le înregistra în REVISAL și evident de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă.

Pe parcursul controlului, printre neregulile constatate s-au evidențiat: nerespectarea termenului de transmitere a operațiunilor în Registrul General de Evidență al Salariaților, neevidenţierea orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, neplata drepturilor salariale, refuzul angajatorului de a elibera extras REVISAL și adeverință de vechime la încetarea contractului de muncă.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Pentru eliminarea neconformităților și intrare în legalitate, inspectorii de muncă au trasat măsuri cu termen de realizare prestabilit.

ITM atrage din nou atenția factorilor implicați în procesul muncii, că primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

De asemenea, primirea la muncă a uneia sau a mai multor persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, se sancționează cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.

Sursa – Biroul de Presă al ITM Arad

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Astfel, persoana care prestează muncă ,,la negru” este lipsită de protecție socială, de drepturile pe care i le conferă contractul de muncă, cum ar fi dreptul la concediu de odihnă, la concediu medical, la indemnizația de șomaj în caz de concediere, respectiv dreptul de a beneficia de pensie.

De asemenea, munca nedeclarată atrage riscul ca lucrătorii să nu-și primească salariul, plata urmând a fi făcută în funcție de voința angajatorului precum și riscul ca activitatea să se desfășoare în condiții precare ce pot pune în pericol sănătatea și securitatea acestora.

Pe de altă parte, angajatorul este lipsit de posibilitatea de a-l responsabiliza pe lucrător, de a obține rezultate cantitative și calitative, iar în cazul producerii unor abateri de natură disciplinară, patrimonială sau crearea de alte prejudicii, este evident că nu poate dispune de mijloacele prevăzute de legislația muncii pentru soluționarea unor astfel de situații.

Unul din obiectivele acțiunii l-a constituit identificarea angajatorilor din acest domeniu care utilizează nelegal munca copiilor și a tinerilor, respectiv nu au încheiate contracte individuale de muncă sau care, deși le-au încheiat în formă scrisă, nu le-au înregistrat în Registrul General de Evidență al Salariaților.

Scopul propus al acțiunii a fost creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, respectiv diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea acestora.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Deficiențele constatate au fost următoarele:

– nerespectarea obligației de repartizare a programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parțial;
– nerespectarea obligației ca în conținutul contractelor individuale de muncă să se regăsească informații privind criteriile de evaluare a activității profesionale a salariatului;
– nerespectarea obligației de a completa dosarele de personal ale salariaților.

Sursa – Biroul de Presă al ITM Salaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
În perioada 25 ianuarie – 31 ianuarie 2022, inspectorii de muncă din cadrul ITM au efectuat controale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul depozite, cod CAEN 5210. Acțiunea, de tip ,,Campanie Națională”, a avut ca obiectiv principal...ITM (oficial) - acțiune de control în domeniul ”Depozite” (cod CAEN 5210)
error: Conținutul este protejat !!