AcasăCodul munciiITM (info oficial)- decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic acolo unde activitatea se...

ITM (info oficial)- decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic acolo unde activitatea se întrerupe total sau parțial

Ținând cont de situaţia epidemiologică determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri de limitare a contactului fizic între persoane, având ca efect direct interzicerea/suspendarea/limitarea unor activităţi economice, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 111/02.10.2021 prin care reinstituie decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic acolo unde activitatea se întrerupe total sau parțial.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici – DUPA CARE DAI CLICK PE “SUBSCRIBE” SI APOI PE CLOPOTEL. MULTUMIM!

Astfel, actul normativ prevede că, în intervalul 04.10.2021 – până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul munciiVERS. OCT. 2021 AICI – ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea nr. 16/2021 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

De prevederile ordonanței beneficiază ”salariaţii angajatorilor pe perioada întreruperii temporare a activităţii, total sau parţial, în contextul creşterii incidenţei răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 şi al măsurilor pentru diminuarea impactului tipului de risc prevăzute de hotărârile Guvernului pentru prelungirea stării de alertă” și ”salariaţii angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cu excepţia salariaţilor aflaţi în concediu medical şi care primesc indemnizaţia de asigurări sociale aferentă”.

Indemnizaţia este în sumă brută fiind supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor sociale, în condiţiile Codului fiscal.

📌 Care este termenul transmitere în Revisal a modificărilor la salariul minim din 2022 – 20 de zile lucrătoare (calculate începând cu 01 ianuarie 2022) 📌 – click aici

În situaţia în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puţin un contract este activ și obţine venituri la nivelul indemnizaţiei, acesta nu beneficiază de prevederile ordonanței, doar dacă toate contractele sunt suspendate va beneficia de indemnizaţia aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

Într-o lună calendaristică, angajatorii pot solicita pentru aceeaşi perioadă din lună, pentru salariaţi diferiţi, atât acordarea indemnizaţiei de șomaj tehnic cât și decontarea indemnizaţiei reglementată de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind reducerea timpului de muncă. De asemenea, pe parcursul aceleiaşi luni calendaristice, dar pentru perioade diferite din lună, angajatorii pot beneficia pentru acelaşi salariat, atât de indemnizaţia de șomaj tehnic cât și de decontarea indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncă.

✋ Decizie colectivă majorare salariu minim angajați (cu anexă semnături) – MODEL (începând cu ianuarie 2022) ✋ – click aici

Concluzia este că perioadele în care salariatul are contractul de muncă suspendat și perioadele în care are programul de lucru redus, nu se pot suprapune, fiind obligatorie atât încadrarea corectă, cât și respectarea dispozițiilor legale incidente .

De prevederile acestei ordonanțe pot beneficia și alte categorii de persoane:

a) profesioniştii reglementaţi de Codul civil;
b) persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe;
c) persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

📌 Act Adițional majorare salariu minim din 01.01.2022 – model UTIL pentru angajatori (gratuit, editabil) 📌 – click aici

Sursa (cu multumiri) – ITM Salaj

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Ținând cont de situaţia epidemiologică determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri de limitare a contactului fizic între persoane, având ca efect direct interzicerea/suspendarea/limitarea unor activităţi economice, Guvernul a adoptat Ordonanța de Urgență nr. 111/02.10.2021 prin care...ITM (info oficial)- decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic acolo unde activitatea se întrerupe total sau parțial
error: Conținutul este protejat !!