AcasăReglementari contabileCalcul impozit pe venit din transferul proprietăților imobiliare - speță oficială ANAF...

Calcul impozit pe venit din transferul proprietăților imobiliare – speță oficială ANAF (2020)

Intrebare – Cum se calculează, încasează/declară impozitul pentru venitul obținut din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal prin acte juridice între vii la notar?

Raspuns

Codul fiscal dispune că impozitul datorat pentru venitul obținut din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale. În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie.

ABONEAZA-TE LA NOUL NOSTRU CANAL DE YOUTUBE ✅ – click aici

Impozitul se calculează şi se încasează de notarul public înainte de autentificarea actului sau, după caz, întocmirea încheierii de finalizare a succesiunii. Impozitul calculat şi încasat se plăteşte până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost încasat.

Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil, care se stabileşte ca diferenţă între valoarea tranzacţiei şi plafonul neimpozabil de 450.000 lei. Valoarea tranzacţiei proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, luată în calcul la stabilirea venitului impozabil, nu include TVA aferentă, în cazul în care aceasta se aplică tranzacţiei respective.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul art.111 al.1 4 și 6
– Hotararea guvernului nr 1 / 2016 articolul pct.33 al.4

Speta publicata la data 15.06.2020


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Intrebare - Cum se calculează, încasează/declară impozitul pentru venitul obținut din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal prin acte juridice între vii la notar? Raspuns Codul fiscal dispune că impozitul datorat pentru venitul obținut din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal se calculează la valoarea declarată...Calcul impozit pe venit din transferul proprietăților imobiliare - speță oficială ANAF (2020)
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura