AcasăCodul munciiNOU (precizări aici.gov.ro) - se acceptă numai documente actualizate cu data de...

NOU (precizări aici.gov.ro) – se acceptă numai documente actualizate cu data de 1 mai, aplicații folosite, termen plați de la primirea sumelor în cont, etc.

ATENȚIE! – Se acceptă documente in format PDF actualizate cu data de 1 mai a.c. – pe platforma aici.gov.ro Pentru o bună funcționalitate a formularelor PDF trebuie să nu utilizați browserul pentru deschidere ci să folosiți aplicații dedicate (ex: Adobe Reader)

Cine poate beneficia de indemnizația de șomaj tehnic?

Salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență decretate.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

Care este cuantumul indemnizației care se plătește din bugetul asigurărilor pentru șomaj?

Cuantumul indemnizației care se plătește din bugetul asigurărilor pentru șomaj este egală cu 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 (Legea nr. 6/2020). Câștigul salarial mediu brut conform legii este de 5.429 lei. Indemnizația plătită din bugetul asigurărilor pentru șomaj nu poate fi mai mare de 4.072 lei.

Atenție!

Dacă bugetul angajatorului permite, indemnizația poate fi suplimentată de angajator cu suma până la diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat conform art. 53 alin.(1) din Codul muncii (Legea nr. 53/2003 republicată cu modificările și completările ulterioare).

ANPIS – pași depunere documente pentru PFA, II, IF, PFI, avocați, societăți cooperative, structuri sportive, drepturi autor, etc. – CLICK AICI

Documentele necesare sunt stabilite prin Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 741/2020 și pot fi consultate/ încarcate în secțiunea dedicată.

Atenție! Angajatorii își asumă răspunderea pentru corectitudinea și pentru veridicitatea datelor înscrise în documente.

Când se depun documentele? – Documentele se depun în luna curentă pentru plata indemnizației din luna anterioară.

Cum, unde și când se face plata?

Sumele solicitate din bugetul asigurărilor pentru șomaj se plătesc de către AJOFM/ AMOFM București în contul angajatorului (cont deschis la bancă comercială, indicat în cerere), în termen de cel mult 15 zile de la depunerea documentelor. În termen de 3 zile lucrătoare de la primirea sumelor, angajatorii plătesc indemnizațiile salariaților pentru care s-au solicitat.

AJOFM (oficial) – cum evitam erorile lunii martie, în privința documentelor aferente șomajului tehnic – CLICK AICI

Atenție!

Pentru indemnizația de șomaj tehnic, prevăzută la art. XI, alin (1) din OUG 30/2020, modificată și completată prin OUG 32/2020, NU se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art. 220^5 din Legea 227/2015, privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

Indemnizația prevăzută la alin. (1) este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, conform Codului Fiscal.

Clarificări MFP – referitor la depunerea D 112 (NOU – completare „Anexa Asigurat” pentru persoana aflată în șomaj tehnic) – click aici

Calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

5 COMENTARII

  1. Explicati utilizatorilor ca in lista de persoane trebuie sa incarce jpg sau pdf cu semnatura
    acea comanda „adauga fisier” nu spune nimic fara o explicatie de la dumneavoastra.
    iti pierzi o viata pana sa iti dai seama ce ai de facut.
    revoltator!

  2. […] – ANPIS (oficial) – procedura de completare a cererii (se poate scrie de mână pe o foaie albă și apoi atașa la PDF) – click aici – UTIL SI PRACTIC – pașii pentru depunerea documentelor pe aici.gov.ro – după 01.05.2020 (pentru șomaj tehnic/indemnizații) – click aici – Precizări de pe platforma aici.gov.ro – cu privire la faptul ca se acceptă numai documente actualizate cu data de 1 mai 2020, cu privire la ce aplicații sunt folosite pentru editarea formularelor, dar si cu privire la termenul de efectuare a plaților (de la primirea sumelor în cont) – CLICK AICI […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
ATENȚIE! - Se acceptă documente in format PDF actualizate cu data de 1 mai a.c. - pe platforma aici.gov.ro Pentru o bună funcționalitate a formularelor PDF trebuie să nu utilizați browserul pentru deschidere ci să folosiți aplicații dedicate (ex: Adobe Reader) Cine poate beneficia de...NOU (precizări aici.gov.ro) - se acceptă numai documente actualizate cu data de 1 mai, aplicații folosite, termen plați de la primirea sumelor în cont, etc.
error: Conținutul este protejat !!