AcasăReglementari contabileCare sunt modificările aduse de OUG 53/2020 - completări indemnizație 75% (oficial)

Care sunt modificările aduse de OUG 53/2020 – completări indemnizație 75% (oficial)

Dupa cum stiti deja, in Monitorul Oficial nr. 0325 din 21 Aprilie 2020, a fost publicata Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 53 din 15 Aprilie 2020TEXT INTEGRAL AICITEXT INTEGRAL AICI – pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, VA SUPUNEM ATENTIEI CATEVA PRECIZARI SUPLIMENTARE – VIA AJFP DAMBOVITA (INSTITUTIE CAREIA II MULTUMIM PENTRU POSIBILITATEA PRELUARII INFORMATIILOR). SPERAM SA VA FIE DE FOLOS:

– A fost introdusă o nouă categorie de beneficiari ai indemnizației lunare de 75% din câștigul salarial mediu brut, pe perioada stării de urgență. Astfel, avocații a căror activitate este redusă ca urmare a efectelor coronavirusului pot beneficia de indemnizație dacă în luna pentru care solicită plata indemnizației au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediu brut.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

– Pentru indemnizație se datorează impozit pe venit, CAS și CASS în cotele prevăzute de Codul fiscal și nu se datorează contribuția asigurătorie pentru muncă (CAM).

– Calculul obligațiilor fiscale de mai sus se efectuează de către persoanele fizice beneficiare prin aplicarea cotelor de 10% – impozit, 25% – CAS și 10% – CASS asupra indemnizației brute încasate de la AJPIS. Pentru calculul impozitului se aplică regulile prevăzute la art. 78 (2) b) din Codul fiscal: cota de 10% se va aplica asupra diferenţei între venitul brut şi contribuţiile sociale obligatorii (CAS și CASS).

INFO RAPID – care sunt modificările aduse la D 100 (condiții bonificație) – CLICK AICI

– Obligațiile fiscale de mai sus se declară prin DECLARAȚIA UNICĂ și se plătesc până la data de 15 martie 2021.

– Pentru sportivi și pentru persoanele care au încheiate convenții de muncă în baza Legii nr. 1/2005 calculul și declararea obligațiilor se va face de angajatori.

Reamintim faptul că de această indemnizație beneficiază și:

a) alţi profesionişti (PFA, II, IF, profesii liberale) care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului;
b) sportivii, pentru perioada suspendării temporare a contractului de activitate sportivă, din iniţiativa structurii sportive, ca urmare a efectelor produse de coronavirus;
c) persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care întrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului.

NOU – INSTRUCȚIUNI pentru completarea OPME (ordinului de plata multiplu electronic) – oficial – click aici

– Persoanele care beneficiază de un drept de pensie și persoanele încadrate în grad de handicap pot benefia de indemnizație de 75%.

– Termenul pentru depunerea solicitărilor pentru obținerea indemnizației aferente lunii martie se prelungește cu 5 zile lucrătoare, iar pentru TERMeste de 10 zile de la data intrării în vigoare a OUG 53/2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
Dupa cum stiti deja, in Monitorul Oficial nr. 0325 din 21 Aprilie 2020, a fost publicata Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 53 din 15 Aprilie 2020 - TEXT INTEGRAL AICITEXT INTEGRAL AICI - pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri...Care sunt modificările aduse de OUG 53/2020 - completări indemnizație 75% (oficial)
error: Conținutul este protejat !!