AcasăReglementari contabileOMFP nr. 3126/2019 - procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii (precizări...

OMFP nr. 3126/2019 – procedura de anulare a obligațiilor fiscale accesorii (precizări oficiale ANAF)

Dupa cum stiti, in Monitorul Oficial nr. 786 din 27 septembrie 2019, a fost publicat Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 3126 din 19 septembrie 2019TEXT INTEGRAL – pentru aprobarea Procedurii de anulare a obligațiilor de plată accesorii și privind modificarea OMFP nr. 2810/2019 pentru aprobarea procedurii de aplicare a măsurilor de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 în cazul debitorilor care au datorii principale în cuantum mai mare sau egal cu suma de un milion lei.

AVAND IN VEDERE CELE DE MAI SUS, va supunem atentiei cateva precizari suplimentare – via AJFP Dambovita (institutie careia ii multumim pentru posibilitatea reluarii informatiilor). Speram sa va fie de folos:

✔ Prin ordin se aprobă procedura de aplicare a facilităților fiscale prevăzute în cadrul Capitolului II din Ordonanța Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale;

✔ Vă reamintim faptul că pentru facilitățile fiscale reglementate la Capitolul I al aceleiași ordonanțe a fost emis Ordinul nr. 2810/2019.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS), SAU TE ROG SA DAI ACCEPT IN FEREASTRA CE APARE LA INTRAREA PE SITE – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI. PENTRU ABONARE LA NEWSLETTER – CLICK AICI

✔ Capitolul II din OG 6/2019 reglementează posibilitatea anulării obligațiilor accesorii istorice restante ale contribuabililor (dobânzi, penalități, majorări, penalități de nedeclarare) în anumite condiții.

✔ Pot beneficia de anularea accesoriilor:

a) persoanele juridice (SRL, SA, asociații, fundații, cooperative, companii) cu obligații fiscale principale restante mai vechi de 31 decembrie 2018 și în cuantum mai mic de un milion lei;
b) persoanele fizice, instituțiile publice și UAT-urile, indiferent de valoarea obligațiilor restante.

✔ Persoanele sunt eligibile chiar dacă sunt declarate insolvabile, dacă sunt în dizolvare sau în insolvență.

Anularea unor obligații accesorii (OG nr. 6/2019) – cine poate beneficia, ce se poate anula, condiții ce trebuie îndeplinite, procedura, etc. – click aici

✔ Facilitatea fiscală constă în anularea tuturor obligațiilor accesorii aferente obligațiilor principale cu termene scadente mai vechi de 31 decembrie 2018, contribuabilul trebuind să îndeplinească OBLIGATORIU, cumulativ, următoarele condiții:

a) să depună CEREREA DE ANULARE până la data de 16 decembrie 2019 (cererea trebuie depusă indiferent dacă persoana în cauză a depus sau nu NOTIFICARE prealabilă);
b) la data depunerii cererii să aibă achitate toate celelalte obligații fiscale în afara celor care vor face obiectul anulării;
c) să aibă depuse la zi toate declarațiile fiscale.

✔ Opțional (tot până la data de 16 decembrie 2019), contribuabilul poate depune, în prealabil, o NOTIFICARE prin care anunță organul fiscal de intenția de a beneficia de facilitățile fiscale. Urmare depunerii notificării, organul fiscal comunică persoanei respective certificatul de atestare fiscală și amână la plată obligațiile care pot face obiectul anulării.

✔ Pot face obiectul anulării și obligațiile fiscale accesorii aferente obligațiilor principale ale anilor anterior și declarate de contribuabili prin declarații rectificative (inclusiv rectificările TVA prin decont) depuse până la data de 16 decembrie 2019.

✔ Prin ordin se aprobă și modelul formularelor folosite în cadrul procedurii de anulare, inclusiv pentru cererea de anulare și pentru notificare.

AVÂND ÎN VEDERE TERMENUL RELATIV SCURT DE APLICARE A ACESTEI FACILITĂȚI FISCALE (APROXIMATIV 3 LUNI – PÂNĂ LA DATA DE 16 DECEMBRIE 2019), ÎNCURAJĂM PE TOȚI CONTRIBUABILII CU RESTANȚE MAI VECHI DE 31 DECEMBRIE 2018 SĂ ÎȘI ANALIZEZE SITUAȚIA FISCALĂ ȘI SĂ CONTACTEZE CÂT MAI CURÂND ORGANUL FISCAL COMPETENT PENTRU A CERE INFORMAȚII SUPLIMENTARE PRIVIND MODALITATEA DE A BENEFICIA DE FACILITĂȚILE FISCALE.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!