Cum se impozitează sumele de bani obținute de o persoană fizică dintr-un contract de superficie ?

0
473

Codul civil reglementează superficia ca dezmembrământ al dreptului de proprietate privată. Codul fiscal prevede că pentru transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, se datorează un impozit care se calculează prin aplicarea cotei de 3% asupra venitului impozabil. Venitul impozabil se stabileşte prin deducerea din valoarea tranzacţiei a sumei neimpozabile de 450.000 lei.

Acest impozit se calculează la valoarea declarată de părţi în actul prin care se transferă dezmembrământul dreptului de proprietate şi se încasează de notarul public înainte de autentificarea actului . În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici, notarul public notifică organelor fiscale respectiva tranzacţie.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Având în vedere prevederile legale mai sus-menționate, persoana fizică, proprietară a terenului pe care se constituie superficia, are calitatea de contribuabil datorând pentru sumele de bani încasate în baza contractului de superficie impozit pe venit din transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia din patrimoniul personal.

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 111 al.1, 4,
– Legea nr 287 / 2009 articolul 693

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 18.08.2017 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

Articolul precedentProcedură operațională privind scoaterea din evidențe a imobilizărilor necorporale (model)
Articolul următorAct Constitutiv pentru societate comercială nouă, cu asociat unic (SRL) – model cu CAEN-uri incluse

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.