AcasăTVA - modificari si noutatiCesiune drept de valorificare bunuri necorporale - speță ANAF pe problematica TVA

Cesiune drept de valorificare bunuri necorporale – speță ANAF pe problematica TVA

Intrebare – Cesiunea dreptului de valorificare a filmelor de către un producător de filme către Centrul Național al Cinematografiei pentru acoperirea valorii nerambursate a creditului acordat conform legii, reprezintă din punct de vedere al TVA o operațiune în sfera de aplicare a TVA?

Raspuns – Conform prevederilor O.G. nr. 39/2005 privind cinematografia, Centrul Național al Cinematografiei acordă, din Fondul cinematografic, credite directe persoanelor fizice/juridice autorizate și înscrise în Registrul cinematografiei. În cazul nerambursării integrale a creditului direct pentru producție, după expirarea perioadei de 10 ani, Centrul Național al Cinematografiei va prelua, în baza unui protocol încheiat cu beneficiarul creditului, dreptul de valorificare a filmului respectiv, până la recuperarea cuantumului nerambursat din valoarea creditului acordat.

În situația în care producătorul împrumutat a depășit termenul legal de 10 ani, în care ar fi putut să ramburseze prin plată împrumutul acordat de Centrul Național al Cinematografiei, este obligat să cedeze Centrului Național al Cinematografiei dreptul de exploatare/valorificare a filmelor produse cu suma împrumutată, pe o perioadă determinabilă până la recuperarea cuantumului nerambursat din credit.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA “Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Din punct de vedere al TVA, dispozițiile Titlului VII din Codul fiscal stipulează că prestările de servicii cuprind operațiuni cum sunt cesiunea bunurilor necorporale, indiferent dacă acestea fac sau nu obiectul unui drept de proprietate, cum sunt: transferul și/sau cesiunea drepturilor de autor,brevetelor, licențelor, mărcilor comerciale și a altor drepturi similare.

Ca atare, cesiunea dreptului de valorificare a filmelor de către un producător de filme către Centrul Național al Cinematografiei pentru acoperirea valorii nerambursate a creditului acordat conform legii, reprezintă din punct de vedere al TVA o operațiune în sfera de aplicare a TVA

Baza legala

– Legea nr 227 / 2015 articolul 268 alin. (1), art. 271 alin. (3) lit.b)
– Ordonanta guvernului nr 39 / 2005 articolul 19, art.55 alin. (4) – (5)

Sursa – anaf.ro – Speta publicata la data 24.11.2016 (Acesta nu reprezinta un act administrativ fiscal in sensul art. 41 din Codul de Procedura Fiscala sau un act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din legea 554/2004 a contenciosului administrativ si nu este opozabil tertilor)

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!