AcasăCodul munciiAmenzile pentru muncă nedeclarată: 95% din valoarea totală a amenzilor în domeniul...

Amenzile pentru muncă nedeclarată: 95% din valoarea totală a amenzilor în domeniul relațiilor de muncă (oficial ITM)

Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 12 – 16 martie 2018, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 825.471 de euro, adică 3.854.950 de lei. Au fost depistate 285 persoane care lucrau fără forme legale, dintre acestea 43 erau din județul Bihor, 38 din Timiș și 36 din Ialomița.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost efectuate 1665 de controale în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 3.480.200 de lei, din care 3.290.000 de lei pentru muncă nedeclarată, și au fost sancţionaţi 338 de angajatori.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost efectuate 1120 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 374.750 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 131 evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi sau nu încadrate ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea, 56 au avut loc în București și 14 în Argeș.

IMPORTANT – CLICK PE CLOPOȚELUL ROSU DIN COLTUL ECRANULUI (STÂNGA JOS) – SI ABONEAZĂ-TE LA NOTIFICĂRI. DE CÂTE ORI PUBLICAM CEVA, AJUNGE MAI REPEDE LA TINE DECÂT LA CEI CARE NU SUNT ABONAȚI.

”În ciuda avertismentelor pe care le lansăm prin toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, constatăm că munca nedeclarată rămâne în continuare un fenomen îngrijorător.

Din analiza rezultatelor controalelor din săptămâna 12-16 martie, am observat că, din valoarea totală a amenzilor aplicate pentru încălcări ale legislației în domeniul relațiilor de muncă, ponderea amenzilor pentru munca nedeclarată este copleșitoare, aproximativ 95%.

Considerăm că demersul pentru declararea muncii trebuie să vină și din partea lucrătorilor. Conștientizarea beneficiilor trebuie să fie mai importantă decât teama angajatorilor de a fi controlați și amendați. Ne propunem să facem campanii de informare, prin educarea lucrătorilor asupra avantajelor muncii legale: un câștig mai bun pentru pensie, protecție socială, protejarea drepturilor în instanță, accesul la credite bancare. În perioada următoare, vom intensifica acțiunile de control, în special în sectoarele incidente, cum sunt șantierele și activitățile conexe în construcții, serviciile, lucrările agricole.

Atenționăm companiile cu profil în construcții să se asigure de deplina legalitate a activităților pe care le desfașoară, prin întocmirea contractelor individuale de muncă, respectarea normelor de securitate și sănătate în muncă și instruirea personalului.” Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat

Sursa – Serviciul Comunicare Inspectia Muncii – www.inspectiamuncii.ro

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!