AcasăGeneralFactura proformă (pro-forma)- ce este, cum se înregistrează, când se emite, plus...

Factura proformă (pro-forma)- ce este, cum se înregistrează, când se emite, plus recomandări …

De la Wikipedia, enciclopedia liberă a internetului, am aflat si noi, documentandu-ne pentru acest articol ca, „pro forma” este o expresie derivată din limba latină care semnifică modul de a efectua ceva superficial, doar în scopul de a răspunde unei cerințe minimale sau unei convenții. Termenul similar în limba română este „de formă”.

Factura Proforma (Pro Forma) este furnizată în avans de vânzător către cumpărător, înaintea efectuării efective a tranzacției, specificându-se prețurile și termenii tranzacției. De regula, in multe contracte incheiate in ziua de azi, se prevede la capitolul plati ceva de genul – „plata se va face in „N” zile de la emiterea facturii proforme … dupa care se va emite factura fiscala„.

În principal este utilizată pentru a declara valoarea tranzacției. Nu este o factură adevărată, deoarece aceasta nu este înregistrată în contabilitatea vânzătorului sau cumpărătorului. Inregistrarea contabila nu se refera strict la proforma, efectuandu-se inregistrarile – 409 (Cont „Furnizori-debitori”) = 5121 Cont („Conturi la banci in lei”), dupa care, la primirea facturii fiscale se face inregistrarea – 401 (Cont „Furnizori”) = 409 (Cont „Furnizori – debitori”) – unde se face referire si la factura fiscala (in explicatii).

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Abonează-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Este important a se tine evidenta corecta a proformelor emise, pentru a se emite ulterior factura fiscala, adica sa nu ramana vreo factura proforma emisa, dar care nu este „inchisa” prin factura fiscala aferenta. Practic, daca uitam emiterea facturii fiscale, ne „facem de ras” in fata clientului, mai ales daca acesta a efectuat deja plata in termenii contractului. UN PROGRAM UTIL, CARE TINE USOR EVIDENTA ACESTOR OPERATIUNI (FACT. PROFORMA – FACT. FISCALA) – ESTE SMART BILL.

Pe baza facturii proforme – cumpărătorul poate efectua plata către vânzător, sau poate angaja începerea altor tranzacții comerciale cu terți. Efectuarea plății de către cumpărător reprezintă un accept de începere și derulare a tranzacției comerciale, finalizat cu livrarea de bunuri sau servicii și a documentelor finale, după cum au stabilit părțile implicate.

Avand in vedere paragraful anterior, subliniem din nou importanta unei evidente clare a conexiunii – factura proforma / factura fiscala – deoarece, in baza contractului, a facturii proforme emise, a platii efectuate – sunt declansate alte operatiuni, iar aceste operatiuni, pe verticala sau orizontala afacerii in cauza, pot bloca sau deteriora relatiile dinte parteneri. DECI – RECOMANDARE ANOASTRA ESTE – FOLOSITI SMART BILL.


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

  1. In materialul Factura proforma (pro-forma) folosim sintagma de „factura fiscala”, ceea ce echivaleaza cu recunoasterea ca factura poate fi si nefiscala, precum si fiscala. Codul fiscal actual foloseste la art. 319 alin. 6, referindu-se la documentul ce trebuie emis de beneficiar catre cumparator, termenul de factura, neidentificand in legislatia fiscala romaneasca niciun text legal in care cu referire la formularul de factura sa fie insotit si de termenul „fiscala”. In vechiul Cod fiscal, si anume in Legea nr. 571_2003, inainte de rescierile din ultimii ani, exista cu referire la factura si termenul de fiscala, insa din ratiuni corecte acesta a fost inlaturat. Dupa cum si noi trebuie sa ne pliem pe aceste prevederi legale, propun adaptarea in acest sens si sa ne referim la formularul de factura, simplu, acest formular nefiind nici fiscal precum nici nefiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura