AcasăSituatii financiare anualeBilanț/situații financiare anuale/raportări contabile anuale la 31.12.2017 - ce propune MFP cu...

Bilanț/situații financiare anuale/raportări contabile anuale la 31.12.2017 – ce propune MFP cu privire la întocmire și depunere (NOU)

Potrivit art. 28 din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) – (4) din lege au obligaţia să întocmească situaţii financiare anuale .

Conform art. 27 alin. (1) din aceeaşi lege, exerciţiul financiar reprezintă perioada pentru care trebuie întocmite situaţiile financiare anuale şi, de regulă, coincide cu anul calendaristic. La art. 27 alin. (3) sunt prezentate categoriile de entităţi pentru care exerciţiul financiar poate fi diferit de anul calendaristic.

UPDATE (feb. 2018) – Bilanț la 31.12.2017 – actualizare la PDF inteligent (ANAF) pentru generare formulare – click aici

Potrivit prevederilor art. 37 din legea contabilităţii, pentru asigurarea informaţiilor destinate sistemului instituţional al statului, Ministerul Finanţelor Publice poate solicita persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) – (4) din lege să depună la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice o raportare contabilă anuală, al cărei conţinut se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.

De asemenea, conform art. 36 alin. (3) din lege, pe perioada lichidării, persoanele juridice aflate în lichidare, potrivit legii, depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice o raportare contabilă anuală. Oraportare similară depun şi subunităţile deschise în România de societăţi rezidente în state aparţinând Spaţiului Economic European.

În baza acestor prevederi legale, anual, prin ordin al ministrului finanțelor publice se reglementează condițiile de depunere la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice a situațiilor financiare anuale, respectiv a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici.

NU UITATI SA DATI UN LIKE SI PAGINII NOASTRE DE FACEBOOKCLICK AICI – SAU SA VA ABONATI LA NEWSLETTER – VEZI PARTEA DREAPTA LA SECTIUNEA „Aboneaza-te la insemnari”. NOU – ACUM AVEM SI UN GRUP PE FACEBOOKCLICK AICI, DAR SI O PAGINA DE GOOGLE PLUSCLICK AICI.

Aspectele reglementate de proiectul de ordin

1. Aspecte referitoare la întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale

Structurarea proiectului de ordin este similară Ordinului ministrului finanțelor publice nr. 166/2017 privind principalele aspecte legate de întocmirea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, precum şi pentru modificarea şi completarea unor reglementări contabile, aplicabil pentru raportările contabile de la 31 decembrie 2016.

Prin proiectul de ordin se aduc clarificări referitoare la întocmirea situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2017 şi a raportărilor contabile anuale întocmite de operatorii economici la 31 decembrie 2017, precum şi la depunerea lor la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Prezentul proiect de ordin este structurat în prevederi aplicabile entităţilor care întocmesc situaţii financiare anuale, respectiv prevederi aplicabile entităţilor care întocmesc raportări contabile anuale.

În ceea ce priveşte situaţiile financiare anuale, prin proiectul de ordin se prezintă separat tipurile de situaţii financiare anuale întocmite în funcţie de reglementările contabile aplicabile, respectiv Reglementările contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1.802/2014, cu modificările și completările ulterioare sau Reglementările contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, cu completările ulterioare.

PENTRU A DESCARCA PROIECTUL DE ORDIN – CLICK AICI

2. Alte aspecte reglementate prin proiectul de ordin

Prin proiectul de ordin se propune, de asemenea, modificarea și completarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1802/2014, cu modificările și completările ulterioare, respectiv a Reglementărilor contabile conforme cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară, aprobate prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 2.844/2016, cu completările ulterioare, sub următoarele aspecte:
– trimiterea la utilizarea Ghidului privind raportarea informațiilor nefinanciare, publicat de Comisia Europeană, de către entitățile obligate potrivit reglementărilor contabile aplicabile să întocmească o declarație nefinanciară;
– corelarea anumitor prevederi cuprinse în funcțiunea conturilor cu cele prevăzute de reglementările contabile propriu-zise, referitoare la condițiile de recunoaștere a unor active și conturile în care sunt evidențiate aceste elemente.

Având în vedere cele de mai sus, a fost elaborat prezentul proiect de Ordin al ministrului finanţelor publice privind principalele aspecte legate de întocmirea și depunerea situațiilor financiare anuale și a raportărilor contabile anuale ale operatorilor economici la unitățile teritoriale ale Ministerului Finanțelor Publice, precum și pentru modificarea și completarea unor reglementări contabile, pe care vi-l supunem spre aprobare.

Sursa – mfinante.ro Proiectul ESTE PUBLICAT pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică – DETALII PE LINK-UL DE MAI SUS.

„CabinetExpert.ro foloseste, dar va si recomanda cu incredere – cel mai bun program de facturare, gestiune si contabilitate primara – Smart Bill


Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

- Advertisment -
- Advertisement -
error: Conținutul este protejat !!

Descoperă mai multe la CabinetExpert.ro - blog contabilitate

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura